Telephos

Telephos nedir?

1. Telephos: Herakles'le Auge'nin oğlu.

Telephos dramatik bir öykünün kahramanıdır.

Daha anasının karnındayken tanrı sözcüsünün doğacak olan çocuğun dayılarını öldüreceğini bildirmesi ana-ogul Auge ile Telephos'un bir sandıkla denize atılmalarına yol açar. Kurtulurlar ve Mysia kıyılarına çıkarlar.

Başka bir anlatıma göre yalnız Auge Mysia'ya gider, kral Teuthras'a satılır, Telephos ise Arkadya'da bir dağa bırakılır, orada çobanlarca büyütülür ve dağda kaza ile iki adam öldürür.  Bu iki adam kendi dayılarıdır. Telephos Arkadya'dan sürülür. Delphoi tapınağına gidip tanrı sözcüsünü yoklar, Mysia'ya gitmesi gerektiği cevabını alır. Mysia'ya gelir, ama anasını tanımaz, Auge'nin de oğunu tanımaması az daha ana ile oğlun evlenmelerine yol açacakken vaktinde önlenir. Auge kral Teuthras'in kendisiyle evlenir, bir süre sonra Teuthras ölünce Mysia krallığı Telephos'a kalır.

2. Telephos: Herakles'le Auge'nin oğlu.

Telephos dramatik bir öykünün kahramanıdır. Daha anasının karnındayken tanrı sözcüsünün doğacak olan çocuğun dayılarını öldüreceğini bildirmesi ana-oğul Auge ile Telephos'un bir sandıkla denize atılmalarına yol açar.

Kurtulurlar ve Mysia kıyılarına çıkarlar. Başka bir anlatıma göre yalnız Auge Mysia'ya gider, kral Teuthras'a satılır, Telephos ise Arkadya'da bir dağa bırakılır, orada çobanlarca büyütülür ve dağda kaza ile iki adam öldürür: Bu iki adam kendi dayılarıdır. Telephos Arkadya'dan sürülür. Delphoi tapınağına gidip tanrı sözcüsünü yoklar, Mysia ya gitmesi gerektiği cevabını alır. Mysia'ya gelir, ama anasını tanımaz, Auge'nin de oğlunu tanımaması az daha ana ile oğlun evlenmelerine yol açacakken vaktinde önlenir. Auge kral Teuthras'in kendisiyle evlenir, bir süre sonra Teuthras ölünce Mysia krallığı Telephos'a kalır. Bu sırada Akhalar Troya'ya karşı ilk seferlerine girişirler, donanma yanlış rota ile Mysia kıyılarına yanaşır. Telephos Troya kral soyuyla akrabalığı yüzünden Akhalara karşı koyar, yiğitçe çarpışır ve birçok önemli kişileri öldürür, ama Akhilleus karşısına dikilince korkuya kapılıp koşmaya başlar. Tanrı Dionysos araya girer ve Telephos'un bir asma kütüğüne ayağının takılıp düşmesini sağlar. Arkasından gelen AkhiMeus da onu kalçasından vurur. Akha donanması çekilip gider, sekiz yıl kadar uzun bir zaman da Anadolu kıyılarına uğramaz olur, ama Telephos'un yarası iyileşmemektedir. Danıştığı biliciler yarayı kim açtıysa o iyileştirebilir derler. Telephos da bu kez Aulis'te Akhilleus'u bulmaya gelir. Euripides "Telephos" adlı (kayıp) tragedyasında Mysialı kahramanı dilenci kılığında çıkartırmış Akhilelus'un önüne, ağlatır, sızlatır, istediğini elde ettirirmiş. AkhiMeus kargısının pasından bir parça sürer yaraya, Telephos iyileşir ve şükran borcunu Akhalara Troya'ya çıkacak doğru yolu göstermekle öder. Telephos Troya savaşına karışmaz, ama oğlu Eurypylos Mysialı bir bölükle Priamos'un yardımına koşar.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar