Helenos

Helenos nedir?

Helenos: Priamos'la Hekabe'nin oğlu, Kassandra'nın ikiz kardeşi.

Kassandra gibi Helenos da Apollon tanrının gözdesidir, ikisine de tanrı bilicilik yetisini vermiştir. İlyada'da "bilicilerin en iyisi" diye sözü geçen Helenos, savaşta da, dinsel konularda da Hektor'a öğütler verir ve Hektor yaşadıkça yiğitçe çarpışır. Ama ağabeyi öldükten sonra, Priamos onu da öbür oğulları gibi hor görüp tersler. 

Helenos'a değin efsaneler asıl İlyada'ya konu olan olaylardan sonra başlar. Paris ölünce, Helena'ya kimin koca olacağı tartışılmış, Helenos'la küçük kardeşi Deiphobos talip çıkmışlar. Ama Priamos Deiphobos'u seçince, Helenos küsmüş ve İda dağına çekilmiş. Akha'ların bilicisi Kalkhas, Troya'nın ancak Helenos'un bildireceği koşullar altında düşeceğini söyleyince, Odysseus onu bulmak ve ağzından söz almakla görevlendirilmiş.

Zora ve rüşvete dayanamayan Helenos şu üç koşulu bildirir: Akhilleus'un oğlu Neoptolemos savaşa katılır, Akha'lar Pelops'un kemiklerini ve Palladion'u ele geçirirlerse, şehir düşecektir.

Başka bir efsaneye göre tahta atın yapılıp surlardan içeri alınmasını salık veren de Helenos'muş. Bundan sonraki öyküleri de karışıktır.

 Şehir düştükten sonra ölümden kurtulmuş. Hekabe ile birlikte Trakya'ya gitmiş ve anası acısından bir köpek haline gelince, onu Trakya Khersonnesos'unda (Gelibolu yarımadası) "Köpeğin mezarı" denilen yerde gömmüş. Sonra Neoptolemos'un yanına sığınmış, o ölünce karısı Andromakhe'yi almış da onunla bir oğlu olmuş. Bunlar hep sonradan uydurulmuş ve Troya kral soyuna leke getirmek için Yunanistan'da düzülmüş masallardır.

Vergilius "Aeneis" destanında Helenos'u Epir bölgesinde kral olmuş ve İtalya'ya gitmek üzere oradan geçen Troya'lıları iyi karşılar gösterir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar