Çanakkale Troya Antik Kenti

Çanakkale Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti (Çanakkale)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1998
Liste Sıra No: 849
Yeri: Marmara Bölgesi, Çanakkale
Kategori: Kültürel

Troya, dünyadaki en ünlü antik kentlerden birisidir. Troya’da görülen 9 katman, kesintisiz olarak 3000 yıldan fazla bir zamanı göstermekte ve Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu benzersiz coğrafyada yerleşmiş olan uygarlıkları izlememizi sağlamaktadır. Troya’daki en erken yerleşim katı M.Ö. 3000-2500 ile erken Tunç Çağı’na tarihlenmektedir, daha sonra sürekli yerleşim gören Troya katmanları M.Ö. 85 – M.S. 8. yüzyıla tarihlenen Roma Dönemi ile sona ermektedir. Troya, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle burada hüküm süren uygarlıkların diğer bölgelerle ticari ve kültürel bağlantıları açısından daima çok önemli bir rol üstlenmiştir. Troya ayrıca gösterdiği kesintisiz katmanlaşma ile Avrupa ve Ege’deki diğer arkeolojik alanlar için referans görevi görmektedir. İlk olarak 1871’de Heinrich Schliemann, daha sonra W. Dörpfeld, C.W Blegen tarafından kazılmış olan bu görkemli arkeolojik şehirde kazılar halen sürdürülmektedir. 

Konum: Tevfikiye Köyü, Çanakkale
Şehir: ÇANAKKALE

UNESCO World Heritage Sitesi

Tatil Günleri 

Giriş Ücreti 25 TL

Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 09:00 - 19:30
Kış Dönemi 08:00 - 17:00

Hizmetler
Müzekart Satış
Sesli Rehberlik
Müze Mağazası 
Cafe
 

 


Troia Örenyeri

M.Ö 3000 den başlayarak kesintisiz olarak 9 kültür katmanı tespit edilmiş olup, çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.

Farklı dillerde, yazılış ve söyleniş biçimi olan Troia ismi, Türkçe'de "Troya", Fransızca okunuşu nedeniyle de, 19. yüzyıldan itibaren "Truva" olarak da bilinir. Homeros'un İliada destanında aynı yer için hem Troia hem de İlios ismi kullanılmıştır. İliada Destanı'nda 49 kez Troia, 106 kez İlios ismi geçmektedir. İliada'da "kutsal İlios" tanımlaması sıkça rastlanır. Daha az kullanılan Troia ise "sağlam duvarlarla çevrilmiş", "güçlü kuleli", "geniş caddeli", "rüzgarlı" tanımlamalarla birlikte anılmaktadır. Kent için kullanılmış iki isim de Homeros'tan çok daha eskiye dayanmaktadır. Destan eskilerden anlatılagelerek Homeros'a kadar ulaşmıştır.

Heinrich Schliemann İliada'yı defalarca okuyup, inceledikten sonra, Homeros'un anlattığı Troia'nın, yani İlios kentinin, Çanakkale Boğazı'nın (Hellespont) güneyinde yer alan, 100x250 metre boyutlarındaki Hisarlık Tepesi'nde aranması gerektiğine inanmıştı. Bu ören yeri, Ege kıyılarından yaklaşık 6 km, Çanakkale Boğazı kıyısından ise 4.5 km uzaklıkta, stratejik açıdan önemli bir noktada, Skamander (Karamenderes) ve Simoeis (Dümrek) vadileri arasında uzanan kireç taşı bir yükseltinin ucundadır. 1863-1865 yılları arasında Troia'da küçük çaplı kazılar yapan Frank Calvert (konsolos, yöreyi iyi tanıyan bir bilimadamı ve eski eser koleksiyoncusu), Hisarlık Tepesi'nin bir höyük olduğunun daha önceleri farkına varmıştı.

•Troya I 3000-2600 (Batı Anadolu EB 1)


•Troya II 2600-2250 (Batı Anadolu EB 2)


•Troya III 2250-2100 (Batı Anadolu EB 3)


•Troya IV 2100-1950 (Batı Anadolu EB 3)


•Troya V (Batı Anadolu EB 3)


•Troya VI: MÖ 17. yüzyıl – MÖ 15. yüzyıl


•Troya VIh: Geç Tunç Çağı MÖ 14. yüzyıl


•Troya VIIa: ca. MÖ 1300 – MÖ 1190 Homerik Troya dönemi


•Troya VIIb1: MÖ 12. yüzyıl


•Troya VIIb2: MÖ 11. yüzyıl


•Troya VIIb3: yaklaşık MÖ 950


•Troya VIII: MÖ 700 Helenistik Troya


•Troya IX: Ilium, M.S. 1. yüzyıl Roma Troyası


Benzer Haberler & Reklamlar