İzmir'de Anadolu kültürünün Batı'ya taşındığını kanıtlayan Ana Tanrıça heykeli bulundu

İzmir'de Anadolu kültürünün Batı'ya taşındığını kanıtlayan Ana Tanrıça heykeli bulundu

İzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe arkeoloji kazısında 5 bin yıllık olduğu tespit edilen Ana Tanrıça heykelciği bulundu. Çıplak ve saçları arkada toplanmış kadın heykelciğinin bir benzerinin Midilli'deki Thermi bölgesinde bulunduğunu belirten arkeolog Zafer Derin "Bizim bulduğumuz eser, Midilli'dekilerden 500 yıl daha önceki döneme ait. Bu eser, kültürel etkileşimin Kuzey Ege adaları, hatta Balkanlar'a doğru olduğunu göstermekte" dedi.

 İzmir'in Bornova ilçesindeki  Yassıtepe kazılarında 5 bin yıllık heykelcik bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Büyükşehir ve Bornova belediyelerinin desteğiyle süren  Yeşilova Höyüğü arkeoloji Kazı Başkanı, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Derin', Yeşilova Höyüne bağlı yürütülen Yassıtepe kazılarında bulunan ve benzerlerine Midilli Adası'nda rastlanan, pişmiş toprak malzemeden yapılmış 5 bin yıllık kadın tanrıça heykelciğinin boyunun 10 santimetre olduğu açıkladı.

Tanrıçanın çıplak ve saçları arkada toplanmış kadın olarak betimlendiğini söyleyen Doç. Dr. Derin,  "Heykelciğin 5 bin yıllık yerleşimden çıkmas önemli. Ege adalarından Midilli'deki Thermi bölgesinde benzerleri var. Bizim bulduğumuz eser, Midilli'dekilerden 500 yıl daha önceki döneme ait. Bu eser, kültürel etkileşimin Kuzey Ege adaları, hatta Balkanlar'a doğru olduğunu göstermekte." diye konuştu.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar