İsveç'te Bronz Çağı'ndan kalma fallus şeklinde taş bulundu

İsveç'te Bronz Çağı'ndan kalma fallus şeklinde taş bulundu

İsveç'te arkeologlar bir inşaat alanında yaklaşık 2.500 yıllık penis şekilli verilmiş yarım metrelik taş ortaya çıkardılar. Yanında iki yanık kemik parçası ile bulunan taş fallusun üreme ritüelleri için kullanıldığı tahmin ediliyor.

Yarım metre uzunluktaki taş, İsveç'in Rollsbo bölgesinde bir inşaat alanında yapılan arkeolojik ön inceleme sırasında bulundu.

Arkeologlardan birinin ayağına takılan taşın önce bir kaya parçası ya da kaldırım taşı olduğu sanıldı. Taşın ebatları belirginleştikçe arkeologlar önce bir mezar taşı bulduklarını düşündüler. Ancak taş parçası topraklardan tamamen arınınca ortaya çıkan şekil herkesi şaşırttı.

İsveçte yayınlanan Göteborgs-Posten (GP) Gazetesinin haberine göre; alandaki çalışmalara katılan arkeolog Gisela İnge, “Taşın bulunduğu alanı kazdığımızda, hayal bile edemeyeceğimiz bir şekil gördük.. Karşımıza Penis şeklinde 52 cm uzunluğunda bir taş fallus duruyordu. Çevresşnde yaptığımız araştırmada hayvan kemiği olduğunu tahmin ettiğimiz 2 yanmış kemik kalıntısı ve bir taş çekiç bulduk" dedi.

Arkeologlar bulunan kemiklerin ve taşın şeklinin bir ritüel ayinine ait olduğunu düşünüyorlar.

Penis şeklindeki taş küçük çaplı bir toplanma yerini andıran alanın ortasında yer alıyor.

Avrupa'da Hristiyan öncesi döneme ait yüzlerce penis şeklinde taş mevcut. Bolluk, bereket ve üremenin devamı adına insan ve hayvanların kurban edildiği ve erkekliğin gücünü temsil ettiğine inanılan bu yapıların etrafında çeşitli ritüeller yerine getiriliyordu.

arkeolojikhaber / Fotoğraflar: Arkeologerna SHM

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar