Arkeologlar Hadrian Duvarında bir fallus çizimi daha buldu

Arkeologlar Hadrian Duvarında bir fallus çizimi daha buldu

Newcastle Üniversitesi ve Historic England arkeologları Hadrian Duvarı yakınlarındaki bir taş ocağında çok sayıda grafiti çizimi ve yazıları ile fallus çizimleri buldu. Çizimlerin 1800 yıllık olduğu, milattan sonra 207 yılına tarihlendiği ve Romalı askerler tarafından kazındığı belirtildi.

Roma İmparatoru Hadrian tarafından 128 yılında inşa edilen İngiltere'nin kuzeyi ile güneyi arasına set çeken 73 mil uzunluğundaki tarihi Hadrian Duvarı, üçüncü yüzyılda onarılmıştı.  Onarımda görevlendirilen Romalı askerler ve taş ustaları muhtemelen kendi aralarında eğlenmek için duvar taşlarına çeşitli çizimler kazıdılar ve yazılar yazdılar. ,

Yılların etkisiyle aşınması, yıkılması ve erozyondan etkilenmesi ihtimaline karşı Hadrian Duvarı'nın üç boyutlu kaydını oluşturmaya çalışan Newcastle Üniversitesi ve Historic England arkeologları, Romalı askerler ve taş ustaları tarafından çizilen şekilleri ve yazıları keşfetti.

Cumbria mevkiindeki Gelt Woods'ta bir kumtaşı ocağı yakınlarında bulunan yazılar ve çizimler M.S. 207 yılına tarihlendi.  207 yılında İngiltere'nin kuzeyi ile güneyini boydan boya ikiye ayıran 117 kilometrelik duvarın büyük restorasyona tabi tutulduğu biliniyor.

Dönemin asker ve taş ustalarının eğlence kültürü hakkında ipuçları veren grafiti çizimler ve yazılar arasında erkeklik organı çizimleri (fallus / penis) dikkat çekiyor. Newcastle Üniversitesi'nde arkeoloji bölümü öğretim görevlisi Rob Collin, fallus çiziminin sıradışı olmadığını, bugüne kadar duvar boyunca 57 çizim daha bulunduğuna dikkat çekiyor.

Arkeologlar fallus (penis) figürün Roma askerlerince iyi şans getirdiğine inanıldığı için çizildiğini tahmin ediyorlar.

Çizimlerde ayrıca  bir subayın karikatürü, yazılarda ise bazı askerlerin isimleri, rütbeleri ve askeri birlikleri yer alıyor.

Duvardaki bir çok figür arasında en bilgilendirici cümle  "APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI" yazısı. Bu cümle milattan sonra 207 yılında yapılan Aper ve Maximus'un konsülüne atıfta bulunuyor.

Aarkeologlar, hareketli fotogrametriden yararlanarak 3D görüntüleme tekniğini kullanarak grafitileri kaydediyorlar. Kayıtlar yıl içinde 3D içerik paylaşım web sitesi Sketchfab’de görülebilecek.

Newcastle Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü Ian Haynes, duvardaki yazılar ve çizimlerin kademeli olarak daha fazla aşınmaya karşı çok savunmasız olduğunu belirterek," Bunları kaydetmek için en iyi modern teknolojiyi kullanmak için harika bir fırsat.  Bu sayede onları geleceğe oldukları halleri ve gerçek boyutları ile taşıyabiliyoruz" dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar