İsrail'de içinde Abbasi dönemi altın sikkeleri olan kumbara bulundu

İsrail'de içinde Abbasi dönemi altın sikkeleri olan kumbara bulundu

İsrail'in Yavne kentindeki arkeoloji kazılarında 7. ve 9. yüzyıllar arasında çömlekten imal edilmiş bir kumbaranın içerisinde Abbasi dönemine ait 5 altın para bulundu. Bir tanesinin Harun Reşid dönemine ait olduğu tespit edilen sikkelerin yaklaşık 1.200 yıl önce yaşamış bir çömlekçiye ait olduğu tahmin ediliyor.

Arkeologlar, içinde altınlar bulunan Kumbarayı İsrail’in Greko-Romen dönemde Jamnia olarak bilinen Yavne’de (Jabneh) devam eden arkeolojik kazılarında buldu. Arkeolojik alanın bulunduğu bölge, 1.200 yıl öncesinde Abbasi Devleti’nin yönetiminde önemli bir üretim merkezdi.

İsrailli arkeolog Liat Nadav-Ziv ve Dr. Elle Haddad liderliğindeki arkeoloji ekibi, gelecekte imara açılması planlanan bölgede İsrail Tarihi Eser Sorumluları adına çalışmalar yürütüyor. Çalışmalarda daha önce bazı buluntulara rastlamış ama kayda değer bir eser bulunamamıştı. Kumbaranın keşfi bu nedenle arkeologlara büyük sevinç yaşattı.

Nadav-Ziv, The Jerusalem Post’a yaptığı açıklamada eserleri kataloglarken sevinç çığlıkları duyduğunu, kazılan bölgeye gittiğinde kıdemli arkeologlardan birinin çatlak ve para dolu bir kumbarayı sevinç içinde kendisine gösterdiğini söyledi.

Antik para uzmanı Dr. Robert Kool, bulunan paraları inceledi. Paraların 7. ile 9. yüzyıl arasındaki Abbasiler dönemine ait olduğunu belirten Numizmat, o yılların sanat, sanayi ve bilimin zirvede olduğu için İslami Altın Çağ olarak adlandırıldığını hatırlattı.

Paralardan biri Abbasilerin en ünlü Halifesi Harun Reşid (Harunürreşid) dönemine aitti. 5. Abbasi Halifesi Harun Reşid, Abbasi Hanedanlığına altın çağını yaşatan isimlerden. Halife Harun Reşid'in şöhretinin bu denli yaygın olmasında 1001 Gece Masallarının önemi büyük. Kumbara içerisinde o dönemde bölgede bulunmayan yerlere ait paralar da bulundu. Onlaran biride Kuzey Afrika’da bugünkü Tunus’ta topraklarında hüküm süren Ağlebiler Emirliği’ne ait. Ağlebilerin her ne kadar bağımsız bir yönetime sahip olsa da Abbasilerle sıkı ilişkiler içinde olduğu biliniyordu.

Bakınız: Harun Reşid

Bakınız: Abbasiler

Bakınız: Ağlebiler Emirliği

Çalışmaların yürütüldüğü Yavne şehri, M.Ö. 4. ile 5. yüzyılda şaraplarıyla ünlü bir bölgede yer alıyor ve hemen her dönemde yoğun nüfus barındıran bir kent olmuştu. Bulunan paralar da bölgenin yaklaşık 1200 yıl önce de ticaret açısından gözde mekanlardan olduğunu gösteriyor.

Emre Ömer Zehir - webtekno.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar