İsrail'de 2 bin yıllık nadir sikke bulundu

İsrail'de 2 bin yıllık nadir sikke bulundu

British Museum’da sergilenen tek altın sikkenin benzeri İsrail’de bulundu. İsrailli bir yürüyüşçü tarafından tesadüfen bulunan bu nadir sikke, şimdiye kadar bulunan, türünün ikinci örneği olma özelliğini taşıyor.

 

Bugüne kadar yalnızca bir örneğinin bulunduğu 2 bin yıllık altın bir sikkenin ikincisi, İsrailli bir yürüyüşçü tarafından tesadüfen bulundu.

Ünlü British Museum, şimdiye kadar bir eşi daha bulunmamış olan antik bir altın sikkeyi envanterinde bulunduruyor. Üzerinde Augustus’un portresinin bulunduğu sikke, İmparator Traianus tarafından MS 107 yılında bastırılmış. Nostaljik bir serinin parçası olan sikke, Traianus tarafından, kendisinden önceki Roma imparatorlarına ithaf edilmiş.

Laurie Rimon’un da içinde bulunduğu bir grup yürüyüşçü, Celile’nin doğusuna yaptığı bir yolculuk sırasında arkeolojik bir yerleşmeye vardılar. Laurie aniden, çimenlerin arasında parlak bir cisim fark etti. Yerden aldığında, onun antik bir altın sikke olduğunu fark etti. Grubun rehberi olan Irit Zuk-Kovacsi, İsrail Eski Eserler Bakanlığı ile iletişime geçti. Sikkeyi, bakanlıktan gelen yetkiliye teslim eden Laurie, “Sikkeden ayrılmak hiç kolay olmadı. Sonuçta, böylesine değerli bir nesne her gün bulunmuyor. Fakat yakın zamanda onun bir müzede sergilendiğini görmeyi umuyorum," dedi.

İsrail Eski Eserler Bakanlığı’nda görevli nümismat Dr. Danny Syon’a göre: “MS 107 yılında Roma’da darp edilmiş bu sikke, dünya çapında oldukça nadir. Sikkenin arka yüzünde, İmparator Traianus’un isminin yanında Roma lejyonlarının sembolleri var. Ön yüzde ise, genellikle olduğu gibi, Traianus yerine “Tanrısallaştırılmış Augustus”un bir portresi var. Traianus tarafından bastırılan bu sikke, ondan önceki imparatorlara övgüde bulunmak amacıyla bastırılan bir sikke serisinin parçasıdır.”

İsrail Eski Eserler Bakanlığı sikke bölümü baş küratörü Dr. Donald T. Ariel, "Bu sikke, yaklaşık 2 binyıl önce, Roma ordusunun bu bölgede bulunduğunu yansıtıyor olabilir. Fakat yalnız bir sikke üzerinden bunu saptamak çok zor…” dedi. İmparator Traianus’un bronz ve gümüş sikkelerinin İsrail’de oldukça yaygın olduğunu belirten Ariel, altın sikkelerinin ise çok nadir bulunduğunu ifade etti. Şimdiye kadar bu imparatorun devlet hazinesindeki diğer altın sikkelerinden yalnızca iki tanesinin kayıt altına alındığını belirten Ariel, “Bu sikkelerden biri Kudüs yakınlarındaki Giv'at Shaul'da, diğeri de Qiryat Gat bölgesinde bulundu. İkisinin de ayrıntıları, Laurie'nin bulduğu bu nadir sikkeden farklılık gösterir," dedi.

İsrail Eski Eserler Bakanlığı tarafından, bulduğu sikkeyi yetkililere teslim eden Laurie’nin bu örnek davranışı, yakın bir zamanda bir teşekkür sertifikasıyla ödüllendirilecek.


Benzer Haberler & Reklamlar