İran'da Part ve Sasani mezarları bulundu

İran'da Part ve Sasani mezarları bulundu

İran'ın kuzeydoğusundaki Gilan Eyaletinin Emleş kentinde Liar Sang bon arkeolojik alanında süren kazıların dördüncü sezonunda 39 antik mezar bulundu.

Aralarında çömlek, çukur ve oda mezar türünde 3 ayrı gömü türü bulunan 39 mezar  Part Krallığı (MÖ. 247 - MÖ.224) ve Sassani İmparatorluğu (224 CE-651) dönemlerine tarihleniyor.

İran Kültürel Miras ve Turizm Araştırma Enstitüsü'nün (RICHT)  tarafından dört ayrı alanda yürütülen kazıların başkanlığını yapan Vali Jahan,  tarihlendirmenin mezarlarda bulunan organik bulgularu Carbon 14 testiyle yapıldığını açıkladı. Daha önceki yıllarda keşfedilen bölgede yapılan önceki araştırmalarda da yaklaşık tarihlere ait bulgular elde ediliği belirtildi.

İRNA'nın haberine göre; arkeolog Vali Jahan, mezar mahallinde bugüne kadar yapılan araştırmaların, bölge sakinlerinin, özellikle  Hazar Denizi'nin kuzey kıyıları ile Rusya'nın güneyindeki steplerinde ve modern Azerbaycan ile Ermenistan havzasında o dönemde yaşayan kabilelerle ilişkilerine ışık tuttuğunu söyledi.

Temmuz ayının başlarında, İran'ın güneydoğudaki Kirman şehrindeki Mehdiabad-Oliya mezarlığında yapılan araştırmada, Ahameniş (MÖ 550-330) ve Sassanid dönemlerinden kalma 500'den fazla mezar odası keşfetmişti.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar