İngiltere'de öldükten sonra 9 kez mızraklanmış ceset bulundu

İngiltere'de öldükten sonra 9 kez mızraklanmış ceset bulundu

Pocklington kasabasındaki arkeoloji kazılarında eşine ender rastlanır gömü bulundu. Bir gence ait iskeletin öldükten sonra 9 kez mızraklandığı anlaşıldı. Olağandışı uygulamanın vampir ya da zombi gibi yaşayan ölüler korkusundan ya da genç savaşçının cennete girmesini sağlama inancından kaynaklandığı sanılıyor.

İngiltere'nin Yorkshire kentinin Pocklington kasabasındaki arkeoloji kazısında, İngiliz arkeologlar oldukça sıradışı bir mezar ortaya çıkardılar.  Arkeolog Paula Ware tarafından yönetilen kazılarda ortaya çıkarılan ve M.Ö. 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mezardan 17 ila 25 yaşları arasında aldığı darbe ile ölmüş ya da öldürülmüş genç bir erkek cesedi çıktı.

Gencin kafatasına sert bir cisimle aldığı darbe sonrası öldüğü tespit edildi. Ancak öldükten sonra gencin bedenine  9 mızrak darbesi indirildiği anlaşılıyor. Arkeologlara göre genç adam ölüdkten sonra bir kaç ayrı zamanda mızraklı saldırılara maruz kalmış olabilir.

Cesedin “saldırıya uğramış” olması iki ayrı ihtimalle açıklanıyor.

Mızrak darbelerinin adam öldükten sonra gerçekleşmiş olması akla ilk olarak yaşayan ölüler korkusunu getiriyor. Adamın vampir ya da şu günlerde "yürüyen ölüler" (walking dead) olarak ekranlarda bir hayli popüler olan zombi olarak dirileceği korkusundan dolayı bu tarz bir saldırıya uğramış olabileceğini savunanlar çoğunlukta.

İkinci ihtimal ise, genç savaşçının savaş meydanında değil kaza ile öldüğü için cennete giremeyeceğine yönelik inanç. Savaşçının kendisine yakışan şekilde öldüğü izlenimi verilmesi için cesedi mızrakla defalarca delinmiş  olabilir.  Savaşta ölenlerin şehir olup cennete gideceği ianancı pek çok dinde ve pagan geleneklerde ortak inaçlardan...

İlginç arkeolojik keşfin duyurusu BBC Four's TV kanalı için hazırlanan arkeolojik bir televizyon programının yapımcıları tarafından yapıldı.

19 Aralık'ta BBC Four'da yayınlanacak  Alice Roberts tarafından sunulan Digging for Britain (İngiltere için kazı) adlı programda konu edilecek bir diğer ilginç gömü ise yaşlı bir arabacının mezarı. Yaşlı adamın atlarını ve arabasının koşumlu vaziyette gömülmüş olması mezarı daha da ilginçleştiriyor..

Arkeolog Mark Stephen, bu mezarın İlgilter'de keşfedilen üçüncü at arabalı mezar gömüsü olduğunu belirtiyor ama bir ayrıntıya da dikkat çekiyor. "Arabanın gömüldüğü mezarlar İngiltere’de az ama varlıkları biliyor. Ancak  genellikle gömülen arabalar tamamen sökülür ve tekerlekler düz konuma getirilir, tüm parçalar ayrı ayrı alınır ve mezarın içine serilirdi. Ama bu savaş arabası sökülmemiş, tekerleri dik durumda ayakta duran atlarla birlikte gömülmüştü"...

arkeolojikhaber.com

 


Benzer Haberler & Reklamlar