Iason ve Onbinler ordusunun doğal limanı: Yason Burnu

Iason ve Onbinler ordusunun doğal limanı: Yason Burnu

Altın Post efsanesinde Argonotların liderliğini yapan Iason'un yanı sıra Ksenefon'un Onbinlerin Dönüşü eserine konu olan efsanevi ordunun araya çıktığı yer olduğu iddia edilen Yason Burnu'nun turistik önemi her geçen gün artıyor.

Yason Burnu, Ordu’nun Perşembe ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Bulunduğu alan yapılaşmaya açılmadığından, doğal güzelliği bozulmamış ender yerlerdendir.

Ordu'nun Perşembe ilçesinde bulunan ve birinci derece arkeolojik, ikinci derece de doğal sit alanı olan Yason Burnu, doğal güzelliği ile adından söz ettiriyor.

Yason Burnu adını Yunan mitolojisindeki Altın Post (Argonotlar) efsanesi kahramanların önderi Iason'dan alıyor. Tarihçi Ksenefon'a göre iason burada karaya çıkmıştı. Ksenefon'a göre ünlü Onbinler ordusu da burada karaya çıkmıştı: "Ertesi gün Helenler gemi ile Katyora'dan yola çıktılar ve uygun rüzgârla iki gün kara boyunca ilerlediler. Bu yolculuk sırasında Argo’nun yanaşmış olduğu söylenen Yason Burnu’nu ve aşağıdaki ırmakların ağızlarını gördüler.”

Onbinler, tarihin önemli yürüyüş olaylarından biridir. Bir ordunun binlerce kilometrelik toprakları aşarak yurduna dönüş öyküsüdür. Bu öykünün en ilginç ve unutulmaz bölümü ise Ordu topraklarında yaşanmıştır. Bu büyük dönüş olayını Ksenefon bir anlatı biçiminde yazmıştır.

Coğrafî özellikleriyle doğal liman özelliği taşıyan  Yason Burnunda Hagios Nikolaos adlı bir Rum kilisesi, antik liman ve balık üretme havuzlarının kalıntıları var

Yunan mitolojisindeki Altın Post Efsanesi'nin geçtiği yerlerden olduğu ifade edilen Yason Burnu, havaların ısınmasıyla çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaya başladı.

Özellikle su sporları ve dalış için tercih edilen yarımada, 1868 yılında yörede yaşayan Rumlar tarafından yaptırılan kilise ve bir deniz feneriyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Adını Ünlü Noel Baba efsanesinin doğmasına yol açan ve Denizcilerin koruyucu olduğuna inanılan Hıristiyan Azizi Hagios Nikolaos'tan alıyor. Kilise, Rumların mübadele ile ayrılmasından dolayı cemaatsiz kalınca, zaman içinde harabeye dönmüş. Fakat, 2004 yılında Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu döneminde restore edilerek Ordu turizminin hizmetine sunulmuş.

Karadeniz sahili boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada olma özelliğini de taşıyan Yason Burnu, piknik alanları, yeşil doğası ve temiz havasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Yaz aylarında yeni evlenecek çiftlerin düğün fotoğrafı çekimlerinde ilk sırada yer alan yarımada, mavi ile yeşilin kucaklaştığı kıyıları sayesinde her geçen yıl ziyaretçi sayısını artırıyor.

Resmi kayıtlara göre her yıl 100 bine yakın yerli ve yabancı turisti ağırlayan Yason Burnu, Yunan mitolojisindeki Altın Post Efsanesi'nin geçtiği yer olması nedeniyle tarihi ve doğayı Karadeniz'in mavi sularında bir arada tutuyor.

Çevresindeki restoranlarda sunulan Karadeniz yemekleriyle yöresel mutfak kültürünün de tanıtıldığı yarımada, doğal güzelliği bozulmamış ender yerlerden birisi olarak kabul ediliyor.


Benzer Haberler & Reklamlar