Hırvatistan'da Romalı ve Osmanlılara ait 2 bin tarihi eser ortaya çıkarıldı

Hırvatistan'da Romalı ve Osmanlılara ait 2 bin tarihi eser ortaya çıkarıldı

Hırvatistan'ın Vinkovci kentinde kütüphane için kazılan alanda başlatılan arkeolojik kazılar sona ererken, 2011 yılından bu güne dek Roma ve Osmanlı devrine tarihlenen 2 binin üzerinde buluntu ortaya çıkarıldğı açıklandı.

Hırvatistan'ın doğusundaki Vinkovci kasabasında, belediye kütüphanesi yapılmak istenen alanda 2011 yılında başlayan arkeoloji kazıları tamamlandı.  2011, 2015 ve 2018 yıllarında kurtarma kazısı yapılan alanda 2 bini aşkın arihi eser ortaya çıkartıldı. Seramik eşyayalar, gümüş çatal bıçak takımları, kaseler, fildişi eşyalar, sikkelerin ağırlıkta olduğu eserlerin Roma ve Osmanlı dönemlerine ait olduğu belirtildi.

HINA sitesinin haberine göre;  Arkeoloji ekibinin başkanı Hrvoje Vuliç, arkeolojik kalıntıların çoğu, birinci ve beşinci yüzyıl arasına tarihlendiğini belirtti.

Arkeolojik buluntular arasında bir kuyu içinde bulunan iki Roma altın sikkesinin özel önem taşıyor. Çünkü sikkelerde potre ve adları bulunan  Roma imparatorları Valens ve Valentinian, antik Roma döneminde Colonia Aurelia Cibalae olarak adlandırılan  bugünkü Vinkovci kentinde doğmuşlardı.

Arkeologlar, 2012 yılı kazılarında; gümüş çatal bıçak takımları, kaseler, tabaklar ve bir mutfak dolabı bulduğunu açıkladılar. Bulunan mutfak eşyalarında yaldızla basılmış ve oyulmuş şekilde, bazı hayvan, bitki ve insan resimleri içeren süslemeler vardı. Eski Roma dönemine tarihlenen mutfak eşyalarının ağırlığı yaklaşık 30 kilogramdı.

Vinkovci Belediye Başkanı Ivan Bosanciç, bulguların, Vinkovci'nin arkeolojik buluntular açısından zenginliğini ispatladığını söyledi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar