Göbeklitepe ve Çatalhöyük'te astronomik sırlar saklı iddiası

Göbeklitepe ve Çatalhöyük'te astronomik sırlar saklı iddiası

Mağara resimleri ve arkeolojik bulguların astronomi ile bağlantılı olabileceği tartışmaya açık konu olsa da sık sık gündeme geliyor. Physics Dergisinde yayınlanan yeni araştırma Avrupa'daki 4 ünlü paleolitik çağ mağara resimleri ile Türkiye'deki Göbeklitepe ve Çatalhöyük'te bulgularını bu eksende yorumladı.

Avrupa’daki ünlü paleolitik çağ mağara resimlerini ve Türkiye'deki iki ünlü arkeolojik alanda bulunan resimleri inceleyen Edinburgh ve Kent Üniversitesi araştırmacıları, eski çağ insanlarının Ekinosların Presesyon hareketlerini keşfedip bunları resimlere sembollerle nakşettiklerini savunuyorlar.

Physics Dergisinde 31 Mayıs Tarihinde Kimya Mühendisi Martin B. Sweatman ile ilahiyatçı ve arkeolog Alistair Coombs imzaları ile yayınlanan Avrupa Paleolitik Sanatının Kodunun Çözülmesi: Ekinoksların Presesyonunun Son Derece Antik Bilgisi (Decoding European Palaeolithic Art: Extremely Ancient knowledge of Precession of the Equinoxes( başlıklı makalede yer alan bilgilere göre araştırma kapsamında Almanya'daki Hohlenstein-Stadel mağarasında bulunan yaklaşık M:Ö 38.000'den kalma, İspanya'daki Chauvet mağarasına bulunan yaklaşık M.Ö. 33.000'den kalma, Fransa'daki Lascaux mağarasında bulunan yaklaşık M.Ö. 15.000'den kalma, İspanya'daki Altamira mağarasından kalma yaklaşık M.Ö. 15.000'den kalma mağara resimleri ile Anadolu'daki Neolitik arkeolojik alanlardan yaklaşık M.Ö.10.000 yılına tarihlene Göbekli Tepe ve yaklaşık M.Ö. 7000'lere tarihlenen Çatalhöyük'teki çizimler incelendi.

Kimya Mühendisi Martin Sweatman, “Erken dönem mağara sanatı, insanların son Buzul Çağ’da gece gökyüzü hakkında bilgi sahibi olduğunu gösteriyor. Entellektüel olarak, bugün bizden neredeyse hiç farklı değillerdi. Bu bulgular, insani gelişme süreci boyunca çok sayıda kuyruklu yıldız etkisi teorisini destekliyor ve muhtemelen tarih öncesi toplumların nasıl görüldüğü konusunda devrim yaratacak.” diyor.

Arkeologlar ilk kez mağara sanatının astronomi ile bağlantılı olabileceğini öne sürmüyor. Araştırmacılar daha önce, Göbekli Tepe’deki T şekilli taşlara kazılı resimlerin, MÖ 11.000 civarında mini buz çağı başlatan bir kuyruklu yıldız çarpmasını gösterdiğini iddia etmişlerdi. Ama Göbekli Tepe arkeoloji ekibi böyle bir çıkarsamanın yanlış olduğunu açıklamışlardı.

Yeni araştırma ibraz daha farklı ve hayli farklı yöntemler içeriyor.

Araştırmacılar, mağara sanatının birçok örneğini tarihlendirmek için kullanılan boyaların kimyasal tarihini kullandılar ve daha sonra onları eski zamanlarda yıldızların pozisyonlarıyla karşılaştırdılar. Araştırmacılar, hayvan resimlerinin; takımyıldızları temsil etmek için ve kuyruklu yıldız çarpması ve önemli tarihler gibi olayları kaydetmek için kullanılmış olabileceğini keşfetti.

Araştırmaya göre eski çağ insanları  takımyıldızlarını temsil etmek için hayvan sembollerini kullanarak, ekinoksların presesyon tarihleri ni ​kaydettiler Geleneksel olarak,

Sonuçlar doğruysa, resimler aynı zamanda eski insanların, daha önce Antik  Yunanlı Hipparchus'a atfedilen, “eksen yalpası” olarak adlandırılan prosesyon hareketinin daha eski çağlarda keşfedildiğini ispatlıyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar