Presesyon: Eksen Yalpası

Presesyon nedir? devinim nedir? Presesyon kaç yılda tamamlanır? evinme olayı

Presesyon, kelime anlamı olarak devinme,devinim anlamına gelirken, gökbilim (astronomi) terimi olarak dünyanın dönüş eksende yalpalayarak,  kutupları çevresinde ağır ağır dönerek uzayda oluşturduğu dairesel şekli ifade eder. Dünya ekseninin 27.000 yılda bir tamamladığı 360 derecelik dönüşe verilen isimdir.

Devinme, yatık yapıda olan Dünya'nın büyük oranda Güneş'in biraz da Ay'ın çekim etkisi nedeniyle ekliptiğini Ekvator'a doğru çeken kuvvetleri karşılamasından dolayı gerçekleşmektedir.

ünyanın kendi ekseni ve Güneş etrafındaki bilinen dönüş hareketlerinden başka bir de presesyon (yalpa) hareketi vardır. Bu hareket çok uzun bir zamanda tamamlandığından etkılerı insanlar tarafından pek hissetilmemektedir. Çünkü insan ömrü bu etkileri görecek kadar uzun değildir. Dünya kendi eksenı etrafından batıdan doğuya dönerken baş sallama veya Yalpa hareketini de yapmaktadır. Bu hareket bir topacın yerde dönüşü sırasında yaptığı yalpalamaya benzetilebilir. Dünya’nın dönüşü batıdan doğuya doğru iken yalpa hareketi bunun tam tersi doğudan batıya doğrudur. Yalpa hareketi sırasında dünya ekseni ile yörünge eksenı arasında 23° 27′ lık bir açı oluşur. Yalpa hareketinin bir turu 25.800 yılda tamamlanır. Güneş ve Ay’ın çekim güçlerine bağlı olarak birlikte oluşturdukları bu hareketlere devinme olayı da denilmektedi


Benzer Haberler & Reklamlar