Keops Piramidi'nin hiza sırrı sonbahar ekinoksuymuş

Keops Piramidi'nin hiza sırrı sonbahar ekinoksuymuş

Araştırma sonucu ortaya atılan iddiaya göre; pusulanın bilinmediği dönemde Mısır'daki Büyük Piramidin yönlere göre kusursuz hizalamasının sırrı sonbahar ekinoksuydu.

Bir yana hafifçe yaslanmış olmasına rağmen Gize’deki Büyük Piramit antik mühendislik harikaları arasına yer alıyor.

Yaklaşık 4500 yıl önce, Mısır firavunu Khufu, Gize Piramidlerinin (Gize Piramitleri; Keops (Khufu), Kefren ve Mikerinos'tur. İsimlerini yaptıran firavunlardan almışlardır) en büyüğünü yaptırdı. 138 metre boyundaki piramit, Gize ovasındaki üç piramidin en büyüğüdür ve antik yazarlar tarafından “dünyanın harika yapıları” arasında gösterilmiştir.

Piramidin en önemli ve şaşırtıcı özelliği Doğu- Batı ve Güney-Kuzey yönlerine göre kusursuz şekilde konumlandırılmasıydı.

Mühendis Glen Dush, Mısırlıların anıtı; dört ana yöne göre neredeyse mükemmel şekilde nasıl hizalandığını çözdüğünü açıkladı.

22 Eylül 2016 tarihinde başlayan ve gün boyunca güneş ışınlarınının işaretlendiği araştırmaya göre;  piramit kuzey-güney ve doğu-batı eksenlerindeki temel noktalarla sonbahar ekinoksu sayesinde neredeyse kusursuz biçimde hizalamış. Deney, Amerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinde gerçekleştirildi. Ancak Mısır'da yapılmış olsa da sonuç farklı olmayacaktı. Güneş ışığının takip edilebilmesi denemenin tutarlılığı için yeterliydi.

Araştırmaya göre; Mısırlılar, ekinoksu, kuzey-güney-doğu-batı yönlerine göre hizalamak için kullandılar. Giza piramitlerini planlayan eski mimarlar, anıtın yerini belirlemek için "Hint çember yöntemi" denilen tekniği kullandılar. Güz ekinoksunda güneş kullanılarak referans noktaları belirlendi.

Gnomon olarak bilinen ahşap çubuğu eksen olarak kullanan Mısırlılar, doğu-batı yönünde mükemmel hattı belirlemek için gün boyunca güneşin yolunu takip ettiler.

Teori; eski Mısırlıların modern teknolojinin imkanlarından mahrum oldukları halde nasıl inanılmaz hassasiyet  sağlayabildiklerini açıklıyor ve arkeologları şaşkına çeviren gizemi çözmüş görünüyor.

23 Eylül'de yaşanan Sonbahar ekinoksu yazın bitimini ve kışın başlangıcını teşkil eden gündönümüdür. Dünya'nın eğilimi nedeniyle o gün gece ve gündüz süresi birbirine eşittir.

Live Science sitesinin haberine göre; Gize Piramitleri üzerine araştırmalar yürüten mühendis Glen Dash, “Büyük Piramidinin ustaları, bu sayede devasa anıtı ana yönlere göre mükemmel şekilde hizalamışlardı.” diyor.

Antik Mısır Mimarisi dergisinde (The Journal Ancient Egyptian Architecture) Glen Dash, imzası ile yayınlanan Arcitecture Occam’s Egyptian razor: the equinox and the alignment of the pyramids (Mimar Occam'ın Mısır usturası: ekinoks ve piramitlerin hizalaması) başlıklı makalede yer alan bilgilere göre;  Gize’de yer alan Kefren Piramidi ve Dahshur’da yer alan Kızıl Piramit de yaynı şekilde hizalanmıştı.

Antik Mısırlıların, devasa yapıları inşa etmek hangi yöntemi kullandıklarına dair günümüze ulaşan yazılı belge yok. Antik Mısırlıların piramitleri  nasıl hizaladıklarını gösteren teknik açıklamalar, mühendislik belgeleri veya mimari planlar bulunamadı. Bilinmeyen bir yöntem kullanmış olmaları da mümkün.

Sonbahar ekinoksu yöntemi teorik olarak sırrı çözmüş görünüyor ama pratikte olguyu desteklenecek bulgular şimdilik elde değil.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar