Erzurum'daki 3 bin yıllık kaleye arkeologlardan önce defineciler ulaştı

Erzurum'daki 3 bin yıllık kaleye arkeologlardan önce defineciler ulaştı

Erzurum'da yeni keşfedilen daha tescilli bile yapılmayan 2500 rakımlı 600 metre dik yamaca sahip 3 bin yıllık demir çağı kalesine kazı malzemeleri ile tırmanan definecilerin ildeki bir diğer hedefi ise 1790 yılında inşa edilen Surp Minas Kilisesiydi.

Erzurum'un Yakutiye ilçesi Güngörmez Mahallesi'nde geçtiğimiz günlerde keşfedilen Demir Çağı'ndan kalma 3 bin yıllık Kartal Kalesi'ni kazmaya başladı. Resmi olarak ilk kez keşfedilen 2500 rakımlı kale, daha arkeologlar tarafından incelenmeden definecilerin uğrak yeri haline geldi. Halk arasında Kartal Kalesi olarak tanımlanan Kaleye çıkmak için 600 metrelik dik yamacı kazı malzemeleriyle tırmanan defineciler, yöre halkının tepkisine neden oldu.

Kalede incelemelerde bulunan Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, definecilerin kültür varlıklarının kanayan yarası olduğunu ifade ederek, kültür varlıklarının korunması için jandarma ile ortak proje yürüttüklerini söyledi. Genç, “Defineciler Erzurum'un ve kültürümüzün kanayan yaralarından birisi. Defineciler gittiğimiz en ücra köşedeki kalelerde bile görüyoruz. Definecilerle kültürel olarak mücadele etmeye çalışıyoruz. Özellikle kültür varlıklarının yoğun olduğu alanlarda köy ahalisini köy evlerinde toparlayıp kültür varlıklarının önemi ve korunması gerektiği hakkında bilgi veriyoruz. Asayiş olarakta jandarma ile projeler üretiyoruz, özellikle bu tür kültür varlıklarının yoğun oldukları alanda ekiplerin daha sık olarak devriye atmalarını istiyoruz” dedi.

Kalenin bulunduğu Güngörmez Mahallesi'nin muhtarı Baki Uludağ ise turizme kazandırılmayı hedefledikleri kaleyi definecilerden korumak için büyük çaba sarf ettiklerini kaydederek, “Definecilerin köyümüzü tahrip etmelerini istemiyoruz. Onların kalemizi tahrip etmemeleri için sık sık onları takip etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Surp Minas Kilisesi'nin kazılmadık yeri kalması

Erzurum'un Aziziye ilçesinde ise 1790 yılında inşa edilen Ermeni Surp Minas Kilisesi'nde defineciler kaçak kazı yaptı. Kilisenin içerisinde kazılmadık yer kalmazdı. Aziziye Belediyesinin girişimleri sonucunda kilise Almanya'da yaşayan bir Ermeni'ye ait olduğu anlaşılmış ama sahibi restorasyona izin vermemişti. Sahibinin isteği üzerine dokunulmayan kilise, definecilerin ve madde bağımlıların uğrak yeri haline geldi.

Sefa Tetik - Özge Bozo - İHA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar