Arkeoloji kazıları ve restorasyon çalışmalarının ardından etütlük ve enventer değeri olmayan metal parçaları Heykeltıraş İnayet Türkoğlu ve Berat Türkoğlu tarafından birleştirilerek anıt heykele dünüştürüldü. Seddülbahir köyünün meydanına dikilen 5…
Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edildi.
Elazığ'da tarihi Harput Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında yaklaşık 1000 yıllık olduğu tahmin edilen saray mutfağı ortaya çıkarıldı. Saray mutfağında, 8 tandır ile çoğu kırık sırlı servis tabağı, çömlekler ile mancınık güllesi bulundu. Bu güllenin…
Rize'nin İkizdere, Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerinde süren arkeolojik yüzey araştırmasında kaya resimleri keşfedildiği açıklandı. Resimlerin bulunduğu mevkii ve tahmini kaç yıllık olduklarına dair henüz bir açıklama yapılmadı.
Karadeniz'in nemli…
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi zarar gören 6 müze, 7 kalenin içinde bulunduğu toplam 21 yapının onarım ve restorasyonu için ihale çalışmalarını tamamladı..
Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Antakya Haçlı Prensliği'nin önemli kalelerinden Darb-ı Sak ve kale içinde yer alan ünlü İslam mutasavvıfı Bayezid-i Bistami'nin türbesi ağır hasar gördü.
Kahramanmaraş'ta Ulu Camii, Kahramanmaraş Kalesi, Eski Maraş Evleri, Şıh Camii depremlerden zarar gören eserlerden bazıları oldu.
Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde süren arkeoloji kazılarında çalışan arkeologlar, 1700 yıllık Roma Kalesi'nin bir bölümü gün yüzüne çıkarmayı başardı.
İlginç olay Polonya'da Prusya devrinden kalan tarihi bir kalede hizmet veren Sahil Savunma Müzesi'nde yaşandı. Kalenin kuytu köşelerinde ziyaretçilerin seks yaptığı güvenlik kameralarına yansıyınca müze sosyal medyadan "Lütfen aşk sanatı…
Ordu'da Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine 18. yüzyılda inşa edilen Hazinedaroğlu Konağı, yöredeki yaşamı anlatan eserlerin yer alacağı kent müzesine dönüşecek.
Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Cengiz, sosyal medyadan paylaştığı görüntülerle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Othello Kalesi’nde restorasyon adına ciddi tahribat yapıldığını belirtti. Kültürel Miras Teknik Komitesi…
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 716 yıl önce Osmangazi tarafından fethedilen Lefke Kalesi'nin kalıntılarında Osmaneli Belediyesi'nin desteği ile restorasyon çalışmaları başlatılacak.
Arkeologlar, Denizli'nin Kale ilçesindeki Tabae Antik Kenti'nde yeraltı kenti bulunduğu iddiası üzerinde yapılan araştırmalarda bulunan 2 bin yıl önce heyelanları önlemek amacıyla yapılmış, 114 metre uzunluğunda, genişliği bazı noktalarda 5 metreyi…
Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş Kalesinde yapımı devam eden restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından açık hava müzesi oluşturulacağını söyledi.
Bizans İmparatorluğu'nun inşa ettiği Kibatos Kalesi, 'Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması' çalışmaları kapsamında Marmara Denizi' sularının 3,5 metre derinliğinde keşfedildi. Batık Bizans Kalesi'nin bulunan kalıntıları 70'e 60…
Mersin’de 9 bin yıllık Yumuktepe Höyüğünde 2019 yılı arkeoloji kazıları sona erdi. Bu yılki kazılarda, kalkolitik çağda yapılmış yaklaşık 7 metrelik kale duvarı ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva, Burada bir kale olduğunu…
Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğünce Elazığ'ın Palu ilçesinde gerçekleştirilen sondaj kazısında, Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen "kale karakol" bulundu.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Demirölçek Mahallesi yakınlarındaki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen arkeoloji kazılarında, Asur dönemine ait 3 bin yıllık mühür ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun, 'Asur dönemine ait bulguların…
Eski Türkistan’ın antik Yesi Şehri'nin bulunduğu Kultobe arkeolojik kazı alanında şekli Haçı andıran bir kale kalıntısı, kalenin eski katmanlarında ise aralarında altın takılarında da bulunduğu pek çok mücevher keşfedildi.
Amida Höyük arkeoloji kazıları başkanı Dicle Üniversitesi (DÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, alandaki yerleşimin 8 bin yıl önce başladığının tespit edildiğini söyledi.
Erzurum'da yeni keşfedilen daha tescilli bile yapılmayan 2500 rakımlı 600 metre dik yamaca sahip 3 bin yıllık demir çağı kalesine kazı malzemeleri ile tırmanan definecilerin ildeki bir diğer hedefi ise 1790 yılında inşa edilen Surp Minas Kilisesiydi.…
Erzurum'da yaklaşık 3 bin yıl önce, Demir Çağı denilen yıllarda inşa edildiği tahmin edilen, surları 1,5 tonluk taşlarla kiklopik şekilde örülmüş tarihi bir kale keşfedildi.