Erzurum'da yaklaşık 3 bin yıllık tarihi kale kalıntısı keşfedildi

Erzurum'da yaklaşık 3 bin yıllık tarihi kale kalıntısı keşfedildi

Erzurum'da yaklaşık 3 bin yıl önce, Demir Çağı denilen yıllarda inşa edildiği tahmin edilen, surları 1,5 tonluk taşlarla kiklopik şekilde örülmüş tarihi bir kale keşfedildi.

Erzurum'da Müze Müdürlüğünce gerçekleştirilen çalışmalar sonucu, Yakutiye ilçesi Güngörmez Mahallesi'ndeki bir tepede tarihi kale keşfedildi.

Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalenin köy güzergahının son kısmında bulunduğunu söyledi.

Yapım tekniği ve özellikleri Demir Çağı'na ait olduğunu gösteriyor

Kalenin coğrafi olarak korunaklı bir bölgede yer aldığını ifade eden Genç, şöyle konuştu: "Yapım tekniği ve özellikleri, kalenin Demir Çağı'na ait olduğunu gösteriyor. Mimari olarak çift sur tekniğiyle yapıldığını görüyoruz. Kendi dönem ve çağdaş kalelere göre bir adım önde ve özellikli bir kale. Ayrıca kalenin önünde hendek bulunuyor. Erzurum çevresinden görülen, Demir Çağı'na ait kalelerde bu hendek oluşumu yoktur."

1,5 tonluk taşlarla yapılması nedeniyle bugüne kadar hiçbir depremde hasar almamış

Bir kısmı yıkılan, bir bölümü ayakta kalan yapının yaklaşık 3 bin yıl öncesinden bugüne gelen ender kale örneklerinden olduğunu belirten Genç, kalenin 1,5 tonluk taşlarla yapılması nedeniyle bugüne kadar hiçbir depremde hasar almadığını dile getirdi.

Kalenin zamanın şartlarında çok ileri bir teknolojiyle yapıldığını anlatan Genç,  "Kiklopik dediğimiz düzgün olmayan taşların sanduka tarzı çift örgüyle yapılıp ve sağlamlık vermesi adına girintiler oluşturup, bugünün mimari tabiriyle kolon ve sütun tarzı kullanılarak yapılan bir kale. Kalenin doğu kısmı ana kayanın üstüne uçurumun kenarına kurulmuştur. Bunun amacı dışarıdan gelen saldırılara karşı korunaklı olması. Bunun için kalenin yapılma zamanında yoğun emek harcanmış." dedi.

Sagip Sezginer - Yunus Okur - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar