Dünyanın en eski kepek kalıntısı Microraptorların ününü zedeledi

Dünyanın en eski kepek kalıntısı Microraptorların ününü zedeledi

120 milyon önce iyi uçuş yeteneğine sahip olduğu tahmin edilen kanatlı ve tüylü dinozor Microraptor belki de sanıldığı kadar iyi uçamıyordu.

120 milyon yıl önce yaşamış uçan dinozorlardan olduğu tahmin edilen, karga büyüklüğündeki dört kanatlı Microraptor fosilinde dünyanın en eski kepek kalıntısı bulundu. 

Bulunan kepek kalıntısı incelendiğinde vücudu yanardöner siyah tüylerle kaplı etobur yaratığın iyi bir uçucu olduğuna dair şüpheler belirdi.

25 May 2018 tarihinde Nature Communications (Doğa İletişimi) dergisinde  Maria E. McNamara, Fucheng Zhang, Stuart L. Kearns, Patrick J. Orr, André Toulouse, Tara Foley, David W. E. Hone, Chris S. Rogers, Michael J. Benton, Diane Johnson, Xing Xu & Zhonghe Zhou imzaları ile yayınlanan, Fossilized skin reveals coevolution with feathers and metabolism in feathered dinosaurs and early birds (Tüylü dinozorlar ve erken kuşların fosilleşmiş derileri, tüylerin ve metabolizmanın evrimine dair bilgiler veriyor) başlıklı makalede verilen bilgilere göre; araştırmacılar, yaklaşık 56 milyon ila 200 milyon yılları arasında yaşamış 4 yaratığın fosilleşmiş derilerini incelediler.

Çalışma için araştırmacılar, Çin'in Pekin kentindeki Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü'nden dört fosil kalıntısını ödünç aldılar. Ekip, bir zamanlar hayvanların vücutlarının yoğun tüy taşıyan bölgelerinden gelen yumuşak doku örnekleri çıkarttı. Çıkartılan küçük parçalar bir elektron mikroskobu altında incelend,  tarandı. Örnekler, başka fosiller ve günümüz kuşlarından alınan benzer ince tabakalarla karşılaştırıldı.

Araşırma sonucuna göre göre; Beipiaosaurus, Sinornithosaurus, Microraptor cinsi üç tüylü dinozor ve Confuciusornis cinsi nesli tükenmiş kuşa fosilleşmiş deri parçalarının kuş tüylerinin evrimine dair ipuçları verdiği belirtiliyor.

Dört numune arasından, yaklaşık 125 milyon yıl önceyaşayan Microraptor fosili ise hayli ilginç bir özelliğe sahip. Microraptor fosili, şu ana kadar yeryüzünde bilinen en eski kepek kalınıtısını taşıyor.

İnsanlardaki saç kepeği gibi, korneosit olarak adlandırılan sert hücreler içeren fosilleşmiş deri parçaları, keratin ile dolduruldu. Araştırmacılar, fosilleşmiş kepeklerin modern kuşlarınkiyle neredeyse aynı olduğunu yazıyorlar. Tahminlere göre; dinozorların derileri, yılan ya da kertenkele gibi plaka halinde değil, parçalar halinde dökülüyordu. Uzmanlar derilerin döküntülerle başedebilmek için tüylenerek evrildiği kanaatinde.    Livescience dergisinin haberine göre; İrlanda'daki University College Cork'taki paleobiyoloğu Maria McNamara, The Guardian'a konuyla ilgili olarak “Bu dinozorlar çağına ait bilinen tek fosil kepeği. Şimdiye kadar, dinozorların cildini nasıl döktüğüne dair hiçbir kanıtımız olmadı. Bu gökkuşağı gibi parlayan yanardöner tüylere sahip dinozor bize buna dair ilk kanıtı verdi. Jurassic dönemde tüylü dinozorların ve kuşların sayısı hayli armıştı. Erken kuşların ve dinozorların cildinin nasıl evrimleştiğini gösteren kanıtlar görmek heyecan verici." dedi.   Kanatlı dinozorda bulunan kepek ve deri hücreleri ile modern kuşların arasındaki kepek ve deri hücreleri arasında önemli bir fark var: Günümüz kuşlarında, korneositler, hücre içi yağlar arasında seyrek şekilde dağılırak uçuş sırasında vücut ısısı yükseldiğinde soğutmaya yardımcı oluyor.  Dinozor kepeği ve deri parçalarında ise korneositler çok daha yoğun şekilde buluyor. Uzmanlar bu bilgiye dayanarak, uçan dinozor cildinin daha az soğumaya ihtiyaç duyduğunu tahmin ediyorlar. Belki de Microraptor'lar pek de iyi uçuş yeteneğine sahip değildirler. Ancak konu hakkında kesin hüküm verebilmek için daha fazla çalışma (doğal daha fazla kepek ve deri parçası) gerekiyor.   arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar