Çin'in ilk imparatorunun mezarı ve Terracotta Ordusu ile ilgili 'trajikomik' iddia

Çin'in ilk imparatorunun mezarı ve Terracotta Ordusu ile ilgili 'trajikomik' iddia

Özellikle turizm potansiyeli yüksek arkeolojik alanların tanıtım ihtiyacı zaman zaman sansasyonel haberler doğuruyor. Özellikle Pompeii Antik Kenti, Stonehenge, Mısır Piramitleri, Yellowstone ve Maya tapınakları bu tür haberleri reklam amaçlı kullanımda açık ara lider alanlar. Çin'in Şian kentindeki ünlü Terracotta Ordusunun bulunduğu alan da onların en hızlı takipçisi sayılabilir. Şimdi okuyacağınız haber de onlardan biri ve işin mizahi yönü arkeologların 'bilinen! bir tuzaktan korktuğu iddiası

Haberi veren sitelerin doğal olarak işe "Arkeologlar Çin'in ilk imparatorunun mezarını açmaya korkuyor: Peki, neden?" diye başlamaları ise hiç şaşırtıcı değil: ,

Haber şöyle: "Arkeologlar Çin'in ilk imparatorunun mezarını açmaktan endişe ediyor çünkü ölümcül bubi tuzakları içerebileceğini düşünüyorlar... Eski bir Çinli tarihçi, mezarın cıva ve ateş etmeye hazır yaylarla dolu olduğunu yazmıştı.

M.Ö. 221'den 210'a kadar hüküm süren imparatorun anıt mezarı, Shaanxi, Xi'an, Lintong Bölgesi'nde yer alıyor. Mezar, toprak askerler 'İkonik Terracotta Ordusu' tarafından korunuyor. Insider'ın haberine göre heykeller onu öbür dünyada korumak için yapılmış.

Nekropolün bazı bölümleri keşfedilmiş olsa da, içinde ne olabileceğine dair korkular nedeniyle mezarın kendisi hiç açılmadı. Eski Çinli tarihçi Sima Qian, imparatorun ölümünden yaklaşık 100 yıl sonra mezarın içindeki olası bubi tuzakları hakkında bir yazı kaleme almış ve şöyle diyor: "Zanaatkârlara, mezara giren herkesi vurmaya hazır yaylar ve oklar yapmaları emredildi".

Mezarda aynı zamanda cıvalı tuzaklar olduğu düşünülüyor.

Bazı bilim insanları anlatılanları fantastik bulup reddederken, 2020 yılında yapılan bir araştırma, mezar çevresindeki cıva konsantrasyonlarının beklenenden çok daha yüksek seviyelerde olduğunu ortaya koydu. Makalede, "Yüksek derecede uçucu cıva, yapıda zaman içinde oluşan çatlaklardan kaçıyor olabilir ve araştırmamız, hiçbir zaman açılmadığına/yağmalanmadığına inanılan mezarla ilgili eski kronik kayıtlarını destekliyor" deniyor.

Qin Shi Huang, birleşik Çin'i yöneten ilk kişiydi ve tarihi raporlar onun ebedi yaşam için yanlış yönlendirilmiş bir arayış içinde cıva içmeyi saplantı haline getirdiğini öne sürüyor. BBC'ye göre, sık sık cıva katılmış şarap içiyordu ve 49 yaşında cıva zehirlenmesinden ölmüş olabilir.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar