Çin'de yumurtasıyla fosilleşmiş 110 milyon yıllık kuş bulundu

Çin'de yumurtasıyla fosilleşmiş 110 milyon yıllık kuş bulundu

Çin'de 110 milyon önce yumurta bağlanması nedeniyle öldüğü tahmin edilen yeni bir kuş türüne ait fosil bulundu. Serçe büyüklüğündeki yeni kuş türüne Avimaia Schweitzerae adı verildi.

Çin'in kuzeybatısında içinde yumurta kalıntıları olan 110 milyon yıllık kuş fosili bulunduğu bildirildi.

Pekin’deki Çin Bilimler Akademisi Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsünden (IVPP) Dr. Alida Bailleul ve Dr. Jingmai O'Connor'ın ekibi, ülkenin kuzeybatısında vücudunun içinde yumurta parçaları olan kuş fosili buldu. Fosilin ait olduğu yeni kuş türüne Avimaia Schweitzerae adı verildi.

Avimaia Schweitzerae; kuşun mensup olduğu sınıfın adı Avi ve anne anlamında gelen Maia kelimesi birleştirilerek ve moleküler paleontoloji alanını oluşturmadaki rolü nedeniyle Amerikalı paleontolog Mary Higby Schweitzer'i onurlandırmak için Schweitzerae adı eklenerek oluşturuldu.

Nature Communications dergisinde 20 Mart'ta Alida M. Bailleul, Jingmai O'Connor, Shukang Zhang, Zhiheng Li, Qiang Wang, Matthew C. Lamanna, Xufeng Zhu ve Zhonghe Zhou imzaları ile yayınlanan Anormal Yumurta Oluşumu ve Muhtemel İlik Dokusu Korunmuş Erken Kretase Enantiornithes'i (Aves) (An Early Cretaceous enantiornithine (Aves) preserving an unlaid egg and probable medullary bone) başlıklı makalede yer lan bilgilere göre, Avimaia Schweitzerae, serçe büyüklüğünde bir kuş türüydü ve Chordata familyasından, Aves sınıfına dahildi.

Dr. Alida Bailleul, serçe büyüklüğünde kuş fosilinin oldukça iyi korunmuş olduğunu ifade ederek incelemeler sonucunda kuşun içindeki bazı dokuların yumurta kabuğu ve kalıntıları olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Bailleul, yumurtadaki yapısal bozukluklar nedeniyle kuşun 110 milyon önce ölmüş olabileceğini kaydetti.

Yumurtanın beden içinde "ana kuşun" ölümüne neden olabilecek şekilde anormal konumda sıkışıp kaldığına dikkat çeken Dr. Alida Bailleul, yumurta bağlanmasının stres altındaki küçük kuşlarda oldukça yaygın, ciddi ve ölümcül bir durum olduğunu belirtti.

Avimaia Schweitzerae'nin keşfedilmiş en ilginç Kretase fosil kuşlarından biri olduğu ve üremesi konusunda diğer Mesozoik kuşlarından daha fazla bilgi sağladığına dikkat çekildi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar