CİMER'in açıklamasına göre Tarsus'taki Gizemli Kazıda dağ fare doğurmuş!

CİMER'in açıklamasına göre Tarsus'taki Gizemli Kazıda dağ fare doğurmuş!

Tarsus'ta sıkı güvenlik önlemleri alınarak aylarca süren kazılarda ne bulunduğu konusunda T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi 21 Kasım 2018 tarihinde sorulan soruyu, yaklaşık altı ay sonra, 9 Mayıs 2019 tarihinde Müze Kazıları Şubesi aracılığı ile yanıtladı.

Mersin’in Tarsus ilçesinde dört evin avlusunda yaklaşık 150 metrekarelik alanda kazılar yapılmış, kazı alanı kimsenin görmemesi için mavi branda ve tel örgü ile çevrilmişti. Ayrıca Özel Harekat ekipleri tarafından uzun namlulu silahlarla korunan alana milletvekilleri dahi sokulmamıştı. Hal böyle olunca günün her saati korunan alanda neler bulunmuş olabileceğine dair birçok komplo teorisi ortaya atılmış, yetkili, yetkisiz herkes kazının amacının ne olduğu ve neler bulunduğu hakkında fikir beyan etmişti.

Yapılan resmi açıklama kimseyi tatmin etmemiş ve pek çok kişiye inandırıcı gelmemişti.  Tarsus’ta yaklaşık bir yıl süren ve hakkında hiçbir açıklama yapılmayan esrarengiz kazıda neler bulunduğuna dair soruya CİMER ( T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) altı ay sonra yanıt verdi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne 21 Kasım 2018 tarihinde Arkeofili.com sitesi adına yapıldığı belirtilen başvurumuz, 9 Mayıs 2019 tarihinde Müze Kazıları Şubesi tarafından cevaplandı.

Bilgi Edinme Hakkı kapsamında yapılan başvuruya gelen cevaba göre onca güvenlik tedbiri bir kaç defineciyi engellemek için alınmış!

Müze denetiminde kazılmış

Arkeofili’ye yapılan açıklamada, kazıların 2016 yılında başlatıldığı, 2017 yılında da devam ettiği, ayrıca kazıların müze denetiminde yapıldığı belirtildi.

“Mersin İli, Tarsus İlçesi, 82 Evler Mahallesinde, 2015 yılında kaçak kazı çalışmaları gerçekleştirilen 214 ada, 7 parselde; Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Tarsus Müzesi Müdürlüğü Başkanlığı’nda 2016 yılında başlatılan kurtarma kazısı çalışmalarına 2017 yılında da devam edilmiştir.”
Tarsus’taki bu gizemli kazı yaklaşık bir yıl sürdü.

Güvenlik önlemleri kaçak kazıları engellemek için alınmış

Müze Kazıları Şubesi, yaptığı açıklamada, kazı alanında alınan geniş güvenlik önlemlerinin nedenini kaçak kazılar olarak belirtiyor.

Anca daha önce hiçbir yerde böylesine geniş kapsamlı ve sıkı denetimli güvenlik önlemi alındığına rastlamamıştı.

Açıklama şu şekilde: “Söz konusu alana ilişkin Tarsus Müzesi Müdürlüğü’nce hazırlanan uzman raporunda; anılan alanın III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescilli olduğu ve bahse konu alanda bilimsel kazı dışında herhangi bir kazı çalışmasının gerçekleştirilemeyeceği ifade edilmiştir. Anılan alanda daha önce yasa dışı yapılan kaçak kazılar sonucunda gerekli güvenlik tedbirleri alınarak kurtarma kazılarına başlanmıştır.”

Pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti ve amphora parçaları bulunmuş!

Yapılan açıklamaların yetersiz ve dayanaksız olduğunu belirterek Tarsus kazı buluntularının listeli olarak açıklanması talebi ile şu şekilde yanıtlandı:  “Tarsus Müzesi Müdürlüğünce 214 Ada, 7 ve 8 no.lu parselde gerçekleştirilen kurtarma kazısında kültür dokusunun ortaya çıkarılarak niteliğinin anlaşılabilmesi için amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları vb. buluntulara ulaşılmış olup envanterlik nitelikte taşınır-taşınmaz kültür varlığına rastlanmaması nedeniyle kazı çalışmalarının sonlandırılması kanaatine varılmıştır.”

“03.11.2017 tarihinde kazı çalışmaları sonlandırılarak can ve mal güvenliği açısından açılan kazı çukurları kapatılmıştır.”

Arkeofili.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar