Bakanlık, Aratos'un mezarını kurtarmak için harekete geçti

Bakanlık, Aratos'un mezarını kurtarmak için harekete geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı; Astronomi biliminin kurucusu sayılan matematikçi, bilim adamı Aratos’un anıt mezarının ortaya çıkarılarak, gelecek nesillere aktarılması için gerekli arkeolojik çalışmalar ve restorasyon faaliyetleri Bakanlığımızca yapılacaktır, açıklamasında bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı; bir tarım arazisinde kaybolma tehlikesi içinde olan  Aratos’un anıt mezarının kurtarılması için gerekli arkeolojik araştırma ve restorasyon çalışmalarını kendi bünyesindeki çalışmalarla gerçekleştireceğini söyledi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile; Aratos’un Anıt Mezarı konusunda duyarlı olduklarını belirterek, M.Ö. 315-245 yıllarında yaşamış, astronomi biliminin kurucusu kabul edilen, matematikçi bilim adamı Aratos’un anıt mezarının gün yüzüne çıkarılması için yaptıkları girişimlere destek istemişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bugün internet sitesinden yağtığı açıklama ile bu çağrıya isim zikretmeden cevap verdi ve konuya el attıklarını açıkladı.

Açıklama metninde şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlığımız bu kültürel mirasın kazı ve yüzey araştırmalarıyla ortaya çıkarılması, restorasyonunun yapılarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla Soli – Pompeipolis’te de gerekli çalışmaları yapmaktadır ve yapacaktır" denilen açıklama metninde şu ifadeler yer aldı:

"Mersin’in Mezitli ilçesinde tarihi 3 bin 500 yıl öncesine dayanan “Soli-Pompeipolis Antik Kenti” kazı alanında astroloji biliminin kurucusu, matematikçi, bilim adamı Aratos’un anıt mezarının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna ilişkin bazı basın yayın organlarında yer alan haberler üzerine Bakanlığımızca bir açıklama yapılması gereği hissedilmiştir.

Söz konusu haberlerdeki bahse konu bölge 1. derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalmaktadır ve ilgili parselin bir kısmında üzeri otlarla kaplı bir tepecik görünümünde olan silindir biçimli anıtsal mezar bulunmaktadır.

Bakanlığımız bu kültürel mirasın kazı ve yüzey araştırmalarıyla ortaya çıkarılması, restorasyonunun yapılarak gelecek nesillere aktarılması amacıyla Soli – Pompeipolis’te de gerekli çalışmaları yapmaktadır ve yapacaktır.

1999 yılından günümüze sürdürülen Soli-Pompeipolis Antik Kenti kazıları ile Neolitik dönem tabakalarının yanı sıra Arkaik döneme ait bir megaron yapısı, Roma dönemine ait sütunlu cadde, tiyatro, hamam ve antik liman kalıntıları ortaya çıkarılmaktadır.

2004 – 2019 yılları arasında Soli – Pompeipolis kazıları için Bakanlığımız bütçesinden ödenek aktarılmış olup, Antik Kentin sınırları içerisinde kalan Aratos’un anıt mezarının da ortaya çıkarılması amacıyla Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar