Aratos

Aratos kimdir?

1. Aratos: MÖ 315-240. Soli ’li şair, matematikçi ve eleştirmen.

Atina’da eğitim görürken Timon, Kallimakhos ve Menedemos ile tanıştı. Zenon’dan stoacılığı öğrendi.

Bir süre sonra ise Makedonya kralı Antigonos II Gonatas ile tanıştı ve hayatının büyük bölümünü onun Pella ’daki sara­yında geçirdi. Aynca bir süre Antiokhos I Soter’in sarayında da yaşamıştır.

Iliada ve Odysseia'nın değişik basımları üzerinde çalıştı.

En önemli ve günümüze eksiksiz kalan tek eseri olan Phainomena astronomi ile ilgili didaktik bir şiirdir.

Hellenistik Dönemin modası uyarınca bilimsel bir konunun mısra­lar halinde yazılmasından oluşan bu eser aslında edebi bir üründür ve sıradan insanlardan çok seçkin okuyucuya hitap eder.

Bu eser Homeros’un eserlerin­den sonra en çok okunan antik Yunan eseri olmuş, Cicero tarafından Latinceye çevrilmiş, Orta Çağda Arapçaya çevrilen az sayıdaki eserin arasına girebilmiştir. Lucretius, Vergilius ve Ovidius da Aratos’dan esinlenmişlerdir.

2. Aratos: MÖ 271-213. Sikyon’lu devlet adamı.

Kendi kentini Akhaia Birliği’ne sokmuş, uzun yıllar bu birliğe önderlik etmiştir. Öldürü­len Argos tiranı Kleinias’ın oğludur. MÖ 245’te ilk kez general seçildi. Make­donya’nın Peloponnesos’daki baskısına karşı durma politikası izledi. Bu yol­da Ptolemaios III Euergetes ile işbirliği yaptı. Daha sonra Sparta’nın güçlen­mesi üzerine bu kez Makedonya’dan yardım talep etti. Müttefikler Savaşı’nda Makedonya’nın yanında yer almasına karşın Makedonya’nın Roma ile girdiği mücadele sırasında tarafsız kalmaya çalıştı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar