Astronominin kurucusu Aratos’un Mezitli'deki mezarını korumalıyız çağrısı

Astronominin kurucusu Aratos’un Mezitli'deki mezarını korumalıyız çağrısı

Adı Ayda yaşatılan Aratos’un dünyadaki mezarı yok olmak üzere... Aratos’un Anıt Mezarı konusunda duyarlı olduklarını belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, M.Ö. 315-245 yıllarında yaşamış, astronomi biliminin kurucusu kabul edilen, matematikçi bilim adamı Aratos’un anıt mezarının gün yüzüne çıkarılması için yaptıkları girişimlere destek istedi.

Mersin'de tarihi 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti kazı alanı içerisinde geçtiğimiz yıllarda keşfedilen 315-245 yıllarında yaşamış astroloji biliminin kurucusu, matematikçi, bilim adamı Aratos'un anıt mezarı, günümüzde tarım arazisi olarak kullanılıyor. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılarda, günümüzden yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde dünyaca ünlü bilim adamı Aratos’un anıt mezarının yeri belirlenerek işaretlendi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan: Aratos’un mezarının yeri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Mersin'in Mezitli ilçesinde yaşayan ve Soli Pompeiopolis Antik Kentine gömülen Aratos’un, günümüzde özel mülk statüsündeki bir arazide bulunan mezarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Astronomi biliminin kurucusu, matematikçi, bilim adamı Aratos Mezitli’de yaşamış olmasına karşın yeterince değerlendirilememiştir. Astronotlar Aya ilk kez ayak bastığında NASA'nın talimatı ile aydaki kratere Aratos’un adı verilmiştir. Dünya böyle bir bilim adamımıza değer verirken, Aratos’un Mezitli'de bulunan anıt mezarını gün yüzüne çıkaramamış olmamız acıdır, üzücü bir durumdur" dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, "Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde anıt mezarının bulunduğu alan günümüzde tarım arazisi olarak kullanılıyor. Maalesef her geçen gün tahribat daha da artmakta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Soli Pompeiopolis sütunları batısı amfi tiyatronun batısındaki Höyük içerisinde bulunan mezar bir vatandaşın mülkiyetindeki sebze alanı içerisindedir. Bu alandaki yaklaşık 500 metrekare alanda yapılacak kazı çalışması ile Aratos’un mezarı ortaya çıkarılacak ve tüm dünya Mezitli’nin, Mersin’in adını duyacaktır. Turizm alanında önemli bir kazanım olacaktır” ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuda destek olması için çaba göstermeniz zor mu?

Özel mülkiyet içinde kaldığından gerekli koruma çalışmasının da yapılamadığını dile getiren Başkan Tarhan, “Mersin'in Turizm geleceğinden söz edenler bu somut olgu üzerine durmalı ve destek sağlamalıdırlar. Mersin milletvekillerinin tümüne, reel sektöre ve iş insanlarına çağrı yapıyorum ve soruyorum: Sizler bu konuda neden suskunsunuz? Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuda destek olması için çaba göstermeniz zor mu?” sorularını yöneltti.

Mezitli Belediyesi’nin kısıtlı imkanları ile bu alanda kamulaştırma ve düzenleme çalışmasının imkansız olduğunun altını çizen Başkan Tarhan, “Biz ancak alanın yakınında bir noktaya Aratos’un mezarını gösteren bilgilendirme tabelası dikerek halkımızın bu konuya duyarlı olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Görev Bakanlığın olmasına karşın belediyemizin bütçesi uygun olsa elbette biz bu işi de isteriz mezarı konusunda ısrarlıyız. Çağrı mı sürekli yenileyeceğim. Mersin'i sevmek hamasi sözlerle olmaz. Herkesin bu konuda sesini duyulmasını bekliyorum” diye konuştu.

DHA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar