Arkeoloji kazıları İskoçya tarihini 2 bin yıl geriye itti

Arkeoloji kazıları İskoçya tarihini 2 bin yıl geriye itti

İskoçya'da çevre yoluna bağlantı için inşa edilecek yan yol sırasında 15 bin yıldan günümüze uzanan tarihi çağlara ait pek çok tarihi eser bulundu.

İskoçya'da en eskisi15.000 yıllık tarihi eserler keşfedildi

İskoçya'nın Aberdeen çevreyolun bağlantı için inşa edilen yol güzergahı boyunca gerçekleşen arkeolojik kazılarda bulunan eserler İskoçya tarihini 2 bin yıl daha geri çekti.

Batı Aberdeen periferik totasında Balmedie'den Damperli'ye kadar inşa edilmesi planlanan yol projesi (AWPR / B-T) güzergahında keşfedilen eserler arasında Mezolitik çukurlar, Roma ekmek fırınları,tarih öncesi barınaklar ve bir ölü yakma kompleksi de bulıunuyor.

Arkeolojik kazılar tamamlandıktan sonra, uzmanlar çeşitli alanlardan toplanan eserleri ve örnekleri analiz ederek,bu yılın içinde yayınlanacak kitapta ayrıntıları açıklayacaklar.



Ekonomi, İş ve Fuar Çalışmaları için Kabine Sekreteri Keith Brown, "AWPR projesi
tamamlandığında, trafik sıkışıklığı azalacak, yolculuk sürelerini kısalacak,  Aberdeen Şehir Merkezindeki toplu taşıma rahatlayacak. Ancak bu proje çalışması aynı zamanda İskoçya'nın geçmişine ışık tutması açısından da öneml. Arkeolojik keşiflerin önemiyleproje daha da önemlileşti" dedi.

Aberdeenshire Belediyesi Arkeologu ve Aberdeen Belediye Meclisi Üyesi Bruce Mann, "Sahadan elde edilen arkeolojik eserlerde bir dizi büyüleyici keşif var, bazıları kuzey doğu hakkında bildiğimizi düşündüğümüz şey hakkında cevaplayamadığız kadar çok soru soruyor. Örneğin, muhtemelen Roma ordusu tarafından kullanılan fırınlar beklenmedik bir keşif. Büyükolasılıkla Roma Generali Agricola tarafından gerçekleştirilen işgal zamanında inşa edilmiş 90 ekmek ocağı ortaya çıkarıldı. Milltimber'de Roma faaliyetinin mevcudiyeti muhtemelen M. 83/84 idi" dedi.

Arkeolog Bruce Mann sözlerini; "En eski buluntulara geri dönersek, Kuzey Doğu İskoçya'daki insan faaliyetleri konusundaki anlayışımızı birkaç bin yıl geriye iten bulgulara rasladık" diye sürdürerek, "Milltimber'de M.Ö. 13.000 ila 10.000 yılları arasına tarihlenen taş aletler keşfettik. M.Ö. 10.000'den 4.100 yılına kadar uzanan büyük çukurların varlığı ortaya çıkarıldı.  Aynı sahada, çakmaktaşlarından yapılmış silahlar bulundu, bunlar,avcı-toplayıcılar tarafından geyik veya modern bizonun atası aurochları avlamak için kullanılmış olmalı" şeklinde sürdürdü.


Bruce şöyle devam etti: "Keşifler, Dee Nehri çevresi ile sınırlı değildi. Diksus taşlarında, Dyce'nin batısındaki tepelerde MÖ 7.000'den 6.700'e kadar uzanan bir yapı da bulundu. Bu çadır benzeri sığınma evi, toplayıcıve avcı gruplarca kullanılmış. Nether Beanshill'den, Bronz Çağıürünü, M.Ö. 1.600 ile 1.250 yılları arasında tarihlenen bir ölü yakma kompleksi ortaya çıkarıld. Urne mezara, 20'li yaşlarında birinin yakılmış kalıntılarının yerleştirilmişti "



Bruce sözlerini: "Bu arkeolojik buluntular, kuzey doğunun tarihini ve kültürünü gerçek anlamda aydınlatıyor. Temsil ettikleri zaman derinliği ve faaliyet alanlarında etkileyicidirler. Bölgede bilinen insan faaliyetlerini en az 2.000 yıl geriye itiyorlar, atalarımızın nasıl yaşadığı ve öldüğüne dair yeni ayrıntılar veriyor ve Roma'nın İskoç istilasına yeni boyut ekliyor" şeklinde noktaladı..
 


Aberdeenshire Belediye Başkanı Cllr Jim Gifford ise: "AWPR projesi, yol olarak kattığıkatma değerle aynı derecede önemli arkeolojik bulgular ortaya çıkardı. İskoçya'nın kuzeydoğu tarihiyle ilgili önemli bilgiler ortaya çıkarttı. Bu eserlerin ayrıntıları kitapla açıklanacak. Kitap, bu yılın ilerleyen dönemlerinde neşredilecek. Bruce ve arkeolog arkadaşlarına, bu keşiflerde gösterdikleri sıkı çalışma için teşekkür ediyorum." dedi.



Aberdeen Belediye Meclisi ulaşım ve yenilenme sözcüsü Konsey Üyesi Ross Grant şunları söyledi: "Arkeolojik buluntular büyüleyici. Tarihimizin ne kadar zengin olduğunu gösterdi.. Atalarımızın nasıl yaşadığını öğrenmek ilginç. Milltimber'de bulunan Roma ekmek fırınları, gelen istila ordusunun günlük yaşantılarını resmediyor. Günümüzde yaşayan bölge sakinler,i AWPR'nin tamamlanmasını ve Aberdeen'e ve çevresine getireceği faydaları bekliyorlar. Ancak eminim ki yolkadar bu keşifleri de ilginç bulacaklar. "



Kazı buluntuları arasında, Goval'da, MS 1. ve 2. yüzyıllardan kalma küçük bir Demir Çağı merkezi de yer alıyor. Burada, yaklaşık 10 metre çapında bir yuvarlak ev bulundu. Dikdörtgen ahşap direkler üzerine inşa edilmiş
ve  sazlarla oluşturulmuşbüyük konik çatıyla örtülmüştü. Ortasına bir ocak buluyordu. Binanın girişinin dışında taş döşeme alanı veya çalışma yüzeyi de bulundu.

Yakınlarda bulunan bir fırın ise demir eritme işlemi yapıldığın kanıtı oldu.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar