Arkeologlar İtalya'da ağzına taş sokulmuş çocuk mezarı buldu

Arkeologlar İtalya'da ağzına taş sokulmuş çocuk mezarı buldu

İtalya'nın Umbria bölgesinin Lugnano kasabasında 5. yüzyıldan kalma çocuk mezarlığında yapılan arkeoloji kazılarında 10 yaşında bir çocuğun "vampir gömüsü" olarak adlandırılan şekilde ağzında taşla gömüldüğü ortaya çıktı. Lugnano Vampiri denilen çocuğu sıtmadan öldüğü anlaşıldı.

İtalya'nın Umbria bölgesindeki Teverina kentinin Lugnano kasabasında 1987 yılından beri süren arkeoloji kazılarında olağandışı bir mezar ortaya çıkarıldı.

5. yüzyıla tarihlenen Çocuk Nekropolünde (La Necropoli dei Bambini'de) açılan mezarlarda daha önce bebek yaşlardaki (0-3 yaş - 50'den fazla gömünün önceki kazılarında, 3 yaşında bir kız çocuğu bulunan en yaşlı çocuktu) çocukların iskeletlerine rastlanırken bu kez 10 yaşında bir çocuk iskeleti ile karşılaşıldı. Ama arkeologları çocuğun yaşından çok gömülüş şekli hayrete düşürdü.

Arizona Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi arkeologlarından oluşan kazı ekibi tarafından ortaya çıkarılan iskeletin ağzının içine bilinçli olarak sokulmuş bir kaya bulunuyordu.

Arizona Üniversitesi arkeologu David Soren, "Hiç böyle bir şey görmedim. Bu son derece ürkütücü ve garip" diyor.

Bulunan çocuk iskeleti "Lugnano'nun Vampiri " olarak adlandırıldı ancak arkeologlar onu vampir olduğuna inanılmasından çok yakalandığı bulaşıcı hastalığı yaymaması için bu şekilde gömülmüş olduğunu tahmin ediyorlar. "

Soren, "Romalıların, kötülüğü ölenin vücudu içinde zapt etmek için büyücülük yöntemlerine başvurduğunu biliyoruz: Buadaki kötülük muhtemelen sıtma hastalığıydı. DNA analizleri çocuğun sıtma mikrobu taşıdığını gösteriyor" dedi.

Çocuğun yaşı diş analizi sayesinde saptana bildi ama cinsiyeti belirlenemedi.

İtalya’da daha önce de ‘vampir’ mezarlarına rastlanmıştı. 2009’da Venedik’te, 16. yüzyıldan kalan mezarda, ağzında tuğlayla defnedilen yaşlı bir kadının iskeleti bulunmuştu. Daha önce Bulgaristan ve İngiltere'deki arkeolojik kazılarda bulunan bir kaç mezarda rastlanılan bu gömü şekli "vampir gömüsü" olarak adlandırılıyordu. Ancak daha önce bu kadar küçük yaşta bir mezarda bu gömü şekline rastlanmamıştı.

arkeolojikhaber.com.


Benzer Haberler & Reklamlar