Arkeolog Ian Hodder'in Dolanıklık kitabı Türkçeleştirildi

Arkeolog Ian Hodder'in Dolanıklık kitabı Türkçeleştirildi

Çatalhöyük kazılarını yöneten arkeolog Ian Hodder'in Dolanıklık kitabı Alfa Yayınlarınca Türkçeye kazandırıldı.

Ünlü arkeolog James Mellaart'ın öğrencisi olarak ülkemizde çalıştıktan sonra 1993'ten beri Çatalhöyük Arkeoloji Kazıları başkanlığını yürüten İngiliz arkeolog Ian Hodder'ın son kitabı Türkçeleştirildi.

Artsüreççi arkeolojinin öncüleri arasında sayılan İngiliz arkeolog Ian Hodder'ın "Entangled: An Archaeology of the Relationships between Humans and Things" orjinal adıyla 2012 yılında İngilizce yayınanan eseri Alfa Yayınlarınca "Dolanıklık - İnsanlar İle Şeyler Arasındaki İlişkilerin Arkeolojisi" adıyla Türkçe'ye çevrildi.

Dolanıklık kitabında Ian Hodder; temel olarak, arkeoloji ve madde bilimini, şeylerin ve insanların bilimsel arkeolojisinde bir araya getirmenin yollarına değiniyor ve "Bu bağlamda, farklı sosyal teori ve maddi kültür çalışmalarından hareketle öncelikle şeylerin nesne doğasını, ardından da insan ile şey, kültür ile madde ve toplum ile teknolojinin bir karışımı olan dolanıklık kavramını ele alıyor. İnsanlar ile şeylerin nasıl birbirlerine dolandığını, birbirlerine nasıl dahil olduklarını, birbirlerine nasıl bağımlı olduklarını ortaya koyuyor. Hodder, yeni bir arkeolojik bakış açısından hareketle, dünya mirası, müzeler, koruma, saklama gibi arkeolojiye ait konularla bağlantı kurup, yürüttüğü Çatalhöyük kazılarından güncel örnekler veriyor"

İngilizce yayınlanan bir düzineye yakın kitabı bulunan Ian Hodder'ın kitaplarından "Çatalhöyük  - Leoparın Öyküsü" Yapı Kredi Yayınları, "Geçmişi Okumak - Arkeolojiyi Yorumlamada Güncel Yaklaşımlar" kitası ise Phoenix yayınlarınca Türkçeye kazandırılmıştı.

arkeolojikhaber.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar