Afrodisas antik kenti ünlü işadamlarını ağırladı

Afrodisas antik kenti ünlü işadamlarını ağırladı

Geyre Vakfı’nın 2003 yılından bu yana başkanlığını yürüten Ömer. M. Koç ile vakfın yönetim kurulu üyeleri, Afrodisas kazısı bağışçıları ve arkeoloji severlerden oluşan 80 kişilik grup, arkeoloji kazılarının sürdüğü Afrodisias Antik kentini ziyaret etti.

Kaymakam Ahmet Soley ve Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından Afrodisias gişelerinde karşılanan Ömer Koç ve beraberindekiler, müze ve ören yerinde devam eden kazıları yerinde görüp inceledi. 

2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren olağanüstü özelliklere sahip bir antik kent olan Afrodisias’ta tarih gün yüzüne çıkmaya ve korunmaya devam ediyor. Afrodisias Antik Kenti'nin kazılarına destek vermek için 1987 yılında kurulan ve 2003 yılından beri Ömer M. Koç’un başkanlığını yürüttüğü Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Tülay Güngen, Bahattin Öztuncay, Sennur Hamamcıoğlu, Nihal Demirel, Ülker Şirketler Grubu Başkanı Ali Ülker, Geyre Vakfı Kurucu Başkanı Cemile İhsan Karan, arkeolojik kazıların gerçekleşmesine destek veren ana sponsorları, bağışçıları ve arkeoloji severlerden oluşan geniş bir grup ile kazılardaki gelişmeleri yakından görmek üzere Afrodisias’ı ziyaret etti.

Ülker Grubu Yönetim Kurlu Başkanı Ali Ülker, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gibi tanınmış simalarında aralarında bulunduğu iş insanlarından oluşan grup, Kaymakam Ahmet Soley ve Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından Afrodisias gişelerinde karşılanırken, grup müze ve ören yerinde devam eden kazıları yerinde görüp inceledi.

Ömer M. Koç: Çok önemli ve etkileyici bir tablo ile karşı karşıyayız

 

Ömer M. Koç ve Ali Ülker, kendilerine ait özel helikopterleri ile Afrodisias’taki Jandarma önünde bulunan geniş alana iniş yaptı. Helikopterden inen Ömer Koç, kardeşi Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç’un eşi olan yengesi Nevbahar Demirağ Koç ile birlikte geldiği Afrodisias’a, 1975 yılından bu yana her yaz geldiğini söyledi.

Kazı Başkanı R.R.R. Smith ziyaretçilere detaylı bir sunum yaparken, “Afrodisias çok güzel bir antik kent olmanın yanı sıra, M.S. 1. binyılda Anadolu’nun kentsel kültürü ve toplumunu detaylı bir şekilde anlamamızı sağlayan çok değerli bir tarihi alanı” diye konuştu.

Geyre Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ise Afrodisias’ta gelinen aşamanın büyük bir başarı öyküsü olduğuna dikkat çekerken, “Çok önemli ve etkileyici bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu kazılarda görev alarak, tarihin izini sürmemize imkân tanıyan tüm ekibi içtenlikle kutlarım. Geyre Vakfı olarak Afrodisias’ın yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

R.R.R. Smith Afrodisias: Çalışmalarımızı özveriyle sürdürüyoruz

1961 yılından vefatına kadar 30 yıl boyunca kazı çalışmalarını yürüten Prof. Kenan Erim’den bayrağı devralan Kazı Başkanı R.R.R. Smith ve Başkan Yardımcısı Serra Somersan tüm gezi boyunca ziyaretçilere eşlik etti. Ziyaretçiler, M.Ö. 2000 yılına yolculuk yaparken Afrodisias Antik kente ilk kez gelenler çok etkilendiklerini ifade etti. Birçoğu da daha önce birkaç kez geldiğini, müthiş bir kent olduğunu söyledi. İlk müzeyi ve Sevgi Gönül Salonunda sergilenen tarihi eserleri gezen ziyaretçiler, yemeğini Kazı evinde yedi. Ardından Kazı Başkanı R.R.R. Smith Afrodisias Antik Kenti ve kazılardaki son durumla ilgili detaylı bir sunum yaptı. Daha sonra devam eden kazıları yerinde gören grup, yüzde 90’ı tamamlanmış olan Güney Agora havuzundan Tetrapylon Caddesi'ne uzanan dönemin İstiklal Caddesi'nde yolculuk yaptı.

Devam eden kazılar hakkında bilgi veren R.R.R Smith, “Burada faaliyet gösterebilmek için gereken izinleri veren Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na minnettarız. Bu denli derin öneme sahip bir antik kentte çalışabilmek bizim için bir onur. Büyük çaplı işbirliği gerektiren projemiz, öncelikle Geyre Vakfı olmak üzere her koşulda yanımızda olan destekçilerimiz sayesinde ilerliyor. Yürütülen projeler sayesinde elde edilen bilgi ve bulgular, yalnızca son 3 yıl içerisinde 4 adet kapsamlı akademik monografta yayınlandı, bir diğeri de basım aşamasında. 2019 yılında Afrodisias projesinde Türkiye’den 40, İngiltere’den 9, ABD’den ve diğer ülkelerden 16 olmak üzere toplam 76 kişi (arkeolog, mimar, restoratör, konservatör, epigraf, arkeobotanik uzmanı, fotoğrafçı, nümizmat) bilimsel ekip içerisinde görev aldı. Bilimsel ekibin yanı sıra, 65 kazı görevlisi ve 24 restorasyon-konservasyon ustası olmak üzere 89 yerel personel projede görev yaptı. Böylece 2019 yılında Afrodisias projesinde 4,5 ayda 165 kişi çalışmış oldu. Çalışmalarımızı özveriyle sürdürüyoruz.” dedi. Kaynak: Afrodisias, Ömer Koç ve birçok iş insanını ağırladı

Gülay Öztekin - www.aydinhedef.com.tr

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar