Priene, Miletos ve Afrodisias antik kentlerinin 3 boyutlu modeli çıkartılacak

Priene, Miletos ve Afrodisias antik kentlerinin 3 boyutlu modeli çıkartılacak

Aydın Valiliği, AB ve Dış İlişkiler Bürosu'nun GEKA tarafından desteklenen Aydın İl Tanıtım Projesi kapsamında antik kentlerin 3 Boyutlu Modellemesi için çalışmalar sürüyor.

Antik Kentler dijital ortamda gezilebilecek

Çalışmaların yaklaşık 5 aydır devam ettiğini ve çok deneyimli Yasin Kaya ile birlikte projeyi yönettiklerini söyleyen uluslararası başarılara imza atmış Sökeli ödüllü belgesel yönetmeni Yavuz Pullukçu, “Üç boyutlu modellemelerini çıkardığımız Aydın’ın tarihi değerleri Priene, Miletos ve Afrodisias’ı kendi dönemlerine uygun olacak şekilde dijital ortamda tekrar inşaa ediyoruz. Bu proje hayata geçtiğinde, Ios ve android destekli yapacağımız telefon uygulamasıyla yerli ve yabancı turistlerimiz antik kentlerimizi dijital ortamda gezebilecekler.  Yürüttüğümüz proje şu anda Türkiye’de ender yapılan Avrupa ve Amerika’da yaygın bir proje. Proje ile antik kentlerimizi hem koruma altına almış olacağız, hem de tanıtmış olacağız” dedi.

Aydın Valiliği tarafından yürütülen “Aydın İli Tanıtım” projesi için kendilerinin yanı sıra kazı çalışmalarını yürütenlerin de emekleri olduğunu söyleyen Pullukçu, “Filozoflar şehri Miletos’da kazı çalışmalarını yürüten Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü’nden Kazı Başkanı Prof. Dr Christof Berns, Aydın'ın Söke ilçesinde iyi korunmuş ve ayakta kalan eserlerinden dolayı "Anadolu'nun Pompeisi" olarak bilinen Priene Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne dahil olan burada da kazı çalışmalarını yürüten Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert ve 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Afrodisias’da kazı çalışmalarını yürüten Oxford Üniversitesi arkeologlarından Prof. Dr. Roland R.R. Smith, bu projede gerekli fotoğraf ve arşivleri bize destek olarak verdiler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Asıl teşekkürü Aydın’ı ve ülkemizi tanıtmak adına antik kentlerimizi dijital ortamda 3D ile tekrar eski haline getirmek için çalışan, vizyon sahibi olduğunu gösteren Aydın Valiliğine ediyoruz” diyerek Türkiye’nin ve Aydın’ın tanıtımına katkı sağlayacak proje için özverili çalışmalarına stüdyo ortamında devam ettiklerini aktardı.

.sesgazetesi.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar