Afrodisias Müzesi'ndeki arkeolog ve müdür kavgası mahkemeye taşındı

Afrodisias Müzesi'ndeki arkeolog ve müdür kavgası mahkemeye taşındı

Karacasu’da bir anlaşmazlık sonucu tartışmaya başlayan Afrodisias Müze Müdürü B.A. ile daha önceki yıllarda müdür vekilliği de yapan Afrodisias’ın en eski personellerinden arkeolog U.D. mahkemelik oldu.

Olay bir süre önce mesai saatleri içerisinde Afrodisias Müzesi girişinde, ziyaretçilerin de bulunduğu dakikalarda çok sayıda insanın önünde meydana geldi. U.D. ile B.A. arasında normal şekilde başlayan konuşma daha sonra tartışmaya dönüştü.

U.D’nin iddiasına göre B.A. kendisine silah çekmeye yeltendi ve kendisine "Hepiniz devlet düşmanısınız" deyip kapıyı sertçe kapattı. B.A. ise U.D’nin kendisine "Çık dışarı lan, dışarıda hesaplaşalım hayvan herif" diyerek tehdit ettiğini iddia etti.

Ardından her iki taraf da kolluk güçlerine gidip şikayetçi oldu.

U.D, Müdür B.A’nın kendisine silah gösterdiği iddiasında bulunurken, B.A. da U.D’nin kendisine, “Çık dışarı lan, dışarıda hesaplaşalım hayvan herif” dediğini iddia etti.

Müdür B.A. hakkındaki şikayet için takipsizlik kararı verilirken, U.D hakkında alenen hakaret suçlamasıyla dava açıldı.

Davanın ilk duruşması Karacasu adliyesinde yapıldı

Davanın ilk duruşması Karacasu adliyesinde yapıldı. U.D. ve onu temsilen duruşmaya kimse katılmazken, Müdür B.A. ve avukatı duruşmada hazır bulundu. Duruşmada ilk olarak hakim B.A’ya şikayetçi olup olmadığını sordu. B.A şikayetçi olduğunu söylerken kolluk güçlerine verdiği ifadesinin aynen geçerli olduğunu belirtti. B.A, karşı tarafın kendisine “Çık dışarı lan, dışarıda hesaplaşalım hayvan herif” diyerek tehdit ve hakarette bulunduğunu yineledi. B.A, olayın müzenin girişinde müzeye gezmeye gelen kalabalık bir grup önünde ve ilçeden gelen resmi görevlilerin de bulunduğu bir sırada olduğunu anlattı.

Öte yandan daha önce ifadesi alınan sanık U.D’nin savunmasında kendisinin Karadenizli, Artvinli olduğu için sinirlendiğinde ‘Gaybana herif’ şeklinde bir ifade kullandığını söylediği öğrenildi. Kendisinin hayvan herif demediğini, B.A’nın "Devlet düşmanısınız" diyerek kapıyı yüzüne kapattığını iddia ettiği bilgisi verildi.

Ayrıca U.D’nin olaya tanık olan pek çok kimsenin Müdür B.A’dan çekindikleri için yalan beyanda bulunduklarını öne sürdüğü belirtildi. B.A. ise mahkemede bu sözler hatırlatılınca, "Devlet düşmanısınız" gibi bir ifade kullanmadığını ve U.D'nin kendisine doğrudan hayvan herif dediğini söyledi. Davanın ilk duruşması yapılırken mağdur avukatı müvekkilinin kamu görevlisi olduğunu ve kamu görevi sebebiyle hakarete uğradığını söyleyip sanıktan ek savunma alınmasını istedi.

Şahit N.K: Gaybana kelimesini duymadım ama hayvan herif ve lavuk kelimelerini kullandı.

Mahkemede tanık olarak dinlenen, Afrodisias’ta 12 yıldır güvenlik görevlisi olarak çalışan N.K, “Olay sırasında U.D, Müdür beye el kol hareketleri yaparak ‘Çık dışarı lan, dışarıda hesaplaşalım hayvan herif, burası Mustafa Kemal’in devleti' dedi. Gaybana kelimesini duymadım ama hayvan herif ve lavuk kelimelerini kullandı. Müdürden korktuğumuz iddiası yalan. Aksine kendisi defalarca bizi çağırıp, ‘İki çocuğum var, babamın dükkanı yok, elinizi vicdanınıza koyun’ diyerek psikolojik baskı kurmaya çalıştı. Ayrıca Müdür beyin kendisine silah gösterdiği iddiasını da diğer arkadaşların yanında kendisi yalanladı” şeklinde ifade verdi.

Kavga sudan sebepten çıktı iddiası

Hakim, Müdür B.A’ya tartışmanın çıkma sebebini sorarken B.A, “U.D. yazı işleri odasına girmek istiyordu. Kendisine görevli personel dışında kimsenin bu odaya girmemesi konusunda karar aldığımı hatırlattım. U.D. bunu kendisine hakaret olarak algıladığını söyledi. Sebep bundan ibarettir” şeklinde yanıt verdi. Mahkeme 31 Ekim’e ertelenirken U.D’nin kısa bir süre önce Edirne’ye tayininin çıktığı öğrenildi.

Afrodisias’ta 2 yıl önce de tartışma yaşanmıştı

Afrodisias’ta 2017 yılında da dönemin Kaymakamı ile aldığı personeller sebebiyle dönemin müze müdürü arasında gerilim yaşanmış, sağlığı bozulan müdürün görev yeri değişmişti. Olay Türkiye gündemine taşınırken uzun süre konuşulmuştu

Özgür Dedeoluk - sesgazetesi.com.tr


Benzer Haberler & Reklamlar