Abu Dabi'de neolitik dönemden kalma köy keşfedildi

Abu Dabi'de neolitik dönemden kalma köy keşfedildi

Birleşik Arap Emirlikleri neolitik çağ sakinlerinin çobanlık yapan göçebeler olduğu, koyun ve keçileriyle birlikte hareket ettikleri sanılıyordu ama Maravah adasındaki arkeolojik keşifler tam aksine yerleşik yaşam olduğunu gösteriyor.

Abu Dabi'de 8 bin yıllık köy keşfedildi

Abu Dabi Kültür ve Turizm Bakanlığı (DCT Abu Dhabi) arkeologları tarafından Maravah adasında yapılan arkeoloji kazılarında ülkenin en eski köyünün bulunduğu açıklandı.

Birleşik Arap Ekipleri (BAE) sınırında bugüne dek bilinen en eski köy, Abu Dhabi'deki arkeoloji kazısında keşfedilmiştir. Arkeologlar Yeni Taş Çağı'nda inşa edildiğini tahmin ettikleri köyü M.Ö. 6 binlere tarihlendiriyorlar.

Alanda bulunan arkeolojik buluntuların radyokarbon testlerine göre, Neolitik döneme (Yeni Taş Devri) tarihlendirilen köy yaklaşık 8.000 yıllık tarihe sahip.

Khaleej Times sitesinden Yasemin Al Kuttab'ın haberine göre; yetkililer, kazılarda ortaya çıkarılan evlerin oldukça iyi korunmuş olduğunu belirterek, en az birkaç yüz yıl boyunca kullanıldığını tahmin ediyorlar.

Köyde, tasarım ve inşaat teknikleri açısından dikkate değer benzerlikler içeren 10 ev var. Mimari açıdan birbirine çok benzeyen köy evleri, hayvanların korunması için inşa edilmiş ahır, yiyeceklerin hazırlanması için kullnaılan mutfak dahil birkaç oda ve açık alandan oluşuyor.

Neolitik çağda göçebe kültür var sanılıyordu yerleşik yaşam olduğu anlaşıldı

Arkeologlar yaklaşık 8000 yıl önce nasıl göründüğünü anlamak için köyü dijital ortamda yeniden şekillendirmeye çalışıyorlar.

BAE'de daha önce yapılan arkeolojik kazılarda neolitik çağ buluntuları keşfedilmiş ama şu ana dek hiç mimari yapı ile karşılaşılmamıştı. Arkeologlar daha önceki bulgulara dayanarak, Birleşik Arap Emirlikleri neolitik çağ sakinlerinin yalnızca çobanlık yapan göçebeler olduğu, koyun ve keçileriyle birlikte hareket ettikleri varsayılıyordu ama Marawah'daki keşifler tam aksine yerleşik yaşam olduğunu gösteriyor.

Marawah adasında yaşayan taş devri insanlarının kalıcı yapılar inşa ederek, yerleşik yaşama geçtiğini kanıtlandı. Uzmanlar şimdi Eski Ortadoğu'nun başka bir yerinde, bu süreçte tarımın gelişmesiyle benzer köyler inşa edilmiş olabileceğini savunuyorlar.

Bölgedeki yerleşim alanları ve şehirlerin ilk örneği olarak görülen köy sakinlerinin; Körfez'in bölgeye özgü zengin gıda kaynakları ve ekonomik fırsatları idrak ettikleri tahmin ediliyor. Çünkü alanda daha sonraki yıllarda bir hayli gelişmiş deniz ticareti yapıldığına dair bulgular var. Maravanın eski sakinlerinin Körfez'in komşularıyla, ticari ve kültürel alışveriş yapmak için karmaşık "nakliye teknolojisi" geliştirdileri anlaşılıyor.



Bölgede keşfedilen eserler deniz ticaretin kanıtları sayılıyor. Maravah'da bulunan seramik kap, şimdiye kadar BAE'de bulunan ithalatın ilk örneği olarak Louvre Abu Dabi'de sergileniyor.

Arkeoloji kazılarına yatırımlar sürecek

DCT Abu Dabi'nin başkanı Mohamed Khalifa Al Mubarak, arkeolog ekibinin başarılarının ödüllendirilmesi gerektiğini belirterek; "Onların çalışmaları, Emirliğin tarihine derinlemesine girmemize izin veriyor, Abu Dabi Emirliği'nin bilinen en eski sakinlerinin ilginç ve sıradışı hikayesini onlar bir araya getiriyor.Heyecan verici keşifler, Abu Dhabi'nin ilk yıllarını gösteriyor ve ülkenin gelişimini doğru şekilde haritalandırmaya yardımcı olarak bugün ne kadar ileri gittiğini anlamamızı sağlıyor. Arkeolojik kazılara yatırım yapmaya devam ederek, atalarımızı ve topraklarımızı daha fazla anlayama çalıcağız ve bu bulguları dünyayla paylaşacağız"

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar