77 bin yıl önceki mermi teknolojisi

77 bin yıl önceki mermi teknolojisi

Güney Afrika'nın Sibudu Mağarasında bulunan Orta Çağ Devri taş aletleri üzerinde yapılan incelemeler, mermi imalatına dair en erken kanıtları gözler önüne serdi.

PLOS ONE dergisinde Belçika'nın Liège Üniversitesi'nden Veerle Rots ve meslektaşlarının imzasıyla yayınlanan araşırma sonuçlarının yer aldığı makaleye göre; Güney Afrika'da Orta Çağ Devrinde taş kesme teknolojisi sırasındaki yenilikler, erken dönem silah mermilerinin oluşturulmasını sağladı.

Zamanlaması ve kesin mahalli yeri çok tartışma konusu olsa da Güney Afrika'nın Orta Taş Devri, (MSA) önemli teknolojik ilerleme dönemi olarak yaygın kabul görür. Bu dönemde avcı-toplayıcıların, Isı ve basınç kullanarak, ok ve mızrak gibi fırlatılan silahlarda kullanılan taş mermiler üretmek için yeni teknikler geliştirdikleri anlaşılıyor.

Veerle Rots ve arkadaşları, Sibudu Mağarasındaki arkeoloji kazılarında çıkartılmış, taş devirinin silah üretim ustalarının elinde şekillenmiş 25 neolitik silah parçasını inceledi, teknolojik analizlerden geçirdi ve onları karşılaştırarak  fonksiyonel farklılıklarını belirledi. 

Silah parçalarının bazılarının her iki yüzünde de düzleştirmeler vardı ki bunların muhtelemen basınç uygulanarak oluşturulduğu tahmin ediliyor. Silah parçalarından bazılarının tırtıkları bazılarınınsa sivri kenarları vardı. Bu ilkel taş mermilerin basınçla püskürtme olarak bilinen bir teknikle üretildiğini düşüyor araştırmacılar.

Araştırmacılar, ilkel taş mermilerin 14'ünde etkilere bağlı hasar, hayvansal kalıntı artıkları buldu. Aynı zamanda bu parçaların aşınma özellikleri dikkate alınarak av için kullanıldıkları kuvvetle muhtemel görünüyor. 

Silah parçalarındaki darbeye bağlı kırıkların incelenmesi ve kırıkların dağılım noktaları bu parçaların büyük olasılıkla esnek mızrak atıcı veya yay ile fırlatıldığını gösteriyor.

Daha ileri araştırmalar, taş kesme tekniklerinin zaman çizelgesini ve gelişimini teyit etmede yardımcı olabilir ama Sibudu Mağarası saha verileri üzerindeki incelemeler, MSA devrinde basınç uygulanan silahlar kullanıldığını gösteriyor.  Basınç kullanularak mermimsi parçaların 77.000 yıl önce kullanıldığı tahmin ediliyor. 

Yazarlara göre, bu bulgular, Güney Afrika'da MSA zamanında yaşayan insanlar tarafından silah üretiminde teknik yenilikler uygulandığını kanıtlıyor. 

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar