4500 yıllık antik rampa sistemi piramit inşaatında kullanılmış olabilir

4500 yıllık antik rampa sistemi piramit inşaatında kullanılmış olabilir

Mısır Piramitlerinin nasıl inşa edildiğini anlamaya çalışan arkeologlar, gizemi çözmeye yardım edecek bir ipucu daha yakaladılar. Doğu Çölü'ndeki eski taş ocağında ortaya çıkarılan 4.500 yıllık rampa sisteminin kalıntıları, büyük taşların kızak ve ip kullanılarak yamaçtan sürüklemek için kullanıldığını gösteriyor.

Arkeologlar, Mısır’ın Doğu Çölü’ndeki antik taş ocağı Hatnub arkeolojik alanında rampa sistemi kalıntıları keşfetti.

Live Science'a göre, bu mekanizma, ağır mermeri bloklarını dik yamaçtan taşımak için kullanılmış olabilir.

Kazı başkan yardımcısı Yannis Gourdon, “Bu sistem, çok sayıda direk deliği bulunan ve yanlarında iki merdiven olan merkezi bir rampadan oluşuyor. Bu tahta direklere, taş blok taşıyan ve iplerle tutturulmuş bir kızak kullanılarak, taş ocaklarından yüzde 20 veya daha dik olan yamaçlarda su mermeri bloklarını çekebiliyorlardı.” diyor.

Kazı başkan yardımcılarından Roland Enmarch, “Kızağa bağlı halatlar, bir ‘kuvvet çarpanı’ olarak işlev görüyor ve kızağı rampadan çekmeyi kolaylaştırıyordu.” diyor.

Gourdon, “Bu tür bir sistem başka hiçbir yerde bulunmadı. Alet izlerinin incelenmesi ve Khufu’nun iki yazıtının varlığı, bizi bu sistemin en azından Khufu’nun saltanatı zamanlarına tarihlendiği sonucuna götürdü. Büyük Gize Piramidi’ni inşa ettiren de Khufu idi.”

“Bu sistem en azından Khufu’nun saltanat dönemine kadar uzanıyor. Bu da, Khufu döneminde, Antik Mısırlıların çok dik yamaçlarla büyük taş bloklarını nasıl hareket ettireceklerini bildiği anlamına geliyor. Bu yüzden bu yöntemi piramidin yapımı için de kullanmış olmalıydılar.”

Büyük Piramit, üç firavunun her biri için inşa edilen üç Gize Piramidi’nin (Khufu, Khafre ve Menkaure) en büyüğüydü. Khufu, ilk inşa edildiği zaman 146 m boyuyla Mısır’da inşa edilen en büyük piramitti. Antik yazarlar tarafından dünyanın harikalarından biri olarak kabul ediliyordu.

Arkeologlar genel olarak bu piramidin işçilerinin, taş blokları hareket ettirmek için bir rampa sistemi kullandığını kabul ediyor ancak bu sistemin tam olarak nasıl çalıştığı uzun zamandır devam eden bir gizem. Yeni yapılan keşif ise bu gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.

Arkeofili.com - Live Science. 31 Ekim 2018.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar