7.500 yıllık Anadolu Göçmeni Avrupalı Calpeia'nın muhtemel yüzü

7.500 yıllık Anadolu Göçmeni Avrupalı Calpeia'nın muhtemel yüzü

Cebelitarık’taki bir mağarada bulunan Anadolu kökenli 7.500 yıllık bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Kadının genlerinin \%10'u yerel avcı toplayıcı, \%90'ı ise Anadolu kökenli olduğunu gösteriyordu.

Araştırmacılar tarafından Calpeia ismi verilen kadın, öldüğünde 30 ila 40 yaşlarındaydı ve genlerinin %90’ı Anadolu kaynaklıydı.

Bilim insanları, 1996 yılında İspanya’daki bir mağarada yapılan kazıda bulunan 7.500 yıllık kafatasından yola çıkarak Neolitik dönemde yaşamış bir kadının yüzünün yeniden modellemesini yaptı.

Söz konusu kafatası MÖ 5.400 yıllarına ait bir mezarın içinde bulunmuştu.

Yeniden canlandırma uygulaması, altı aylık zorlu bir çalışmanın sonucunda tamamlanabildi.

Yüz modeli çıkarılan Calpeia’nın öldüğünde 30-40 yaş aralığında olduğu düşünülüyor.

Cebelitarık’ta bulunan 7.500 yıllık kafatası, Anadolu kökenli bir kadına aitti.

Calpeia’nın yüz modelinin çıkarılması için DNA’sının bir kısmından alınan bir parça analiz edildi. Yapılan analizin ardından 3 boyutlu bir modelleme işlemi yapılarak Calpeia’nın yüz modeli ortaya çıkarıldı.

Kafatası üzerinde çalışma yapan araştırmacılar, Calpeia’nın Cebelitarık bölgesine Anadolu’dan gelmiş olabileceğini söylüyor.

Profesör Clive Finlayson, “Kafatasından DNA elde edebildik, böylece onun hakkında birçok şey öğrendik. Onun bir kadın olduğunu biliyoruz, siyah saçlıydı ve koyu gözleri vardı.” diyor.
Kadın öldüğünde 30 ila 40 yaşlarındaydı.

“Asıl ilginç olan, soylarına baktığımızda, genlerinin %10’u yerel Mezolitik avcı toplayıcılarıydı, ama genlerinin %90’ı Anadolu kaynaklıydı.”

Gibraltar Chronicle. 11 Eylül 2019  (Çeviri: Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar