96 milyon yıl önce balık avlayan dev uçan sürüngen fosili keşfedildi

96 milyon yıl önce balık avlayan dev uçan sürüngen fosili keşfedildi

Avustralya'da bir akbabadan daha büyük, 13 metrelik kanat açıklığıa sahip olduğu ve 96 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen dev bir uçan sürüngen fosili keşfedildi. Pterosaur ailesinden yeni keşfedilen türe Latince'de demir ejderha anlamına gelen Ferrodraco Lentoni ismi verildi.

Avustralya’nın Vinton kentinde bir koyun çiftliğinde 96 milyon yıllık dev bir uçan sürüngen iskeleti keşfedildi. Çifçinin haber vermesi üzerine fosili incelyen Paleontologlar, kalıntıların pterosaur ailesinden yeni bir türe ait olduğunu belirtiyorlar.

Yeni keşfedilen türe Latince'de Demir Ejderha anlamına gelen Ferrodraco Lentoni ismi verildi. İsmin bu şekilde seçilmesi, fosilin demir oranı yüksek bir kaya içinde korunmuş olması.

Avını öldürmek için kullandığı jilet gibi keskin dişlerle dolu muazzam uzun çenelere sahip Ferrodraco Lentoni'nin balık ve diğer deniz hayvanları ile beslendiği tahmin ediliyor.

Pterosaurlar, güçlü uçma yetisi geliştiren ilk omurgalılar olarak biliniyor.

Bir akbabadan daha büyük olduğu belirtilen yaratığın 4 metrelik kanat açıklığı, 60 santim uzunluğunda ibikli bir kafası ve sivri dişlerin bulunduğu uzun bir çenesi olduğu tespit edildi.

Victoria'daki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden Paleontolog Adele Pentland  “Bu, benzer pterosaurlarla yapılan karşılaştırmalara dayanıyor. Bir kanatlı süper avcı (apex aerial predator) olmalı” dedi. Araştırmacılar, pterosaur’a Latince’de “demir ejderha” anlamına gelen Ferrodraco adını verdi. Koyun yetiştiricisi Bob Elliot, Queensland’ın Winton kentindeki kalıntıları 2017’nin başlarında keşfetti. Yerel bir müzeyi uyardı ve gönüllüler bölgede bir kazı yaptı. Pentland de Scientific Reports adlı bilimsel yayında bu keşfe dair bir makale yazmaya yardımcı oldu. Pentland, bu kanatlı sürüngenin 96 milyon yıl önce Winton bölgesinde, “longoz ve nehir kanallarının bulunduğu bir tayga ormanında yaşadı" dedi


Benzer Haberler & Reklamlar