Sibirya'nın Dev Boynuzlu Gergedan'ı 'seçicilik' kurbanı olabilir

Sibirya'nın Dev Boynuzlu Gergedan'ı 'seçicilik' kurbanı olabilir

Yaklaşık 39 Bin yıl önce Sibirya’da yaşayan gergedan türününün, tek boynuzlu at efsanesinin kaynağı olabileceği de tahmin ediliyor.

‘Sibirya Unicorn’u olarak bilinen hayvanın burnunda uzun bir boynuzu vardı ve Avrasya’nın otlaklarında dolaşıyordu.

Yeni kanıtlar, ağır canavarın çok seçici bir yiyici olduğu için neslinin tükenmiş olabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları, hayvanın neslinin tükenmesi hakkında daha fazla şey bilmenin gezegende kalan gergedanları kurtarmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Araştırmayı yürüten Londra, Tabiat Tarihi Müzesi’nden Profesör Adrian Lister, “Gergedanlar özellikle yok olma tehlikesi altında çünkü yaşam ortamları konusunda çok seçiciler.” diyor.

“Ortamlarındaki herhangi bir değişiklik onlar için büyük bir tehlike. Ve elbette, fosil kayıtlarından da öğrendiklerimize göre bu tür azalmaya başladığında tamamen yok oldu.”

Dört ton ağırlığında, başında olağanüstü bir tek boynuz olan “Sibirya unicornu”, dünyayı en az 39.000 yıl öncesine kadar erken modern insanlarla paylaştı.

Dev boynuzlu gergedan hakkında ne biliyoruz?

Gergedan, Elasmotherium sibericum‘un, 200.000 ila 100.000 yıl önce soyu tükenmiş olduğu düşünülüyordu.

Araştırmacılar, toplam 23 numuneye radyokarbon tarihlemesi yaparak, Buz Devri devinin aslında en az 39.000 yıl öncesine kadar Doğu Avrupa ve Orta Asya’da yaşadığını tespit etti.

Ayrıca ilk kez eski gergedandan DNA’yı izole ettiler. Bulgular, yaklaşık 40 milyon yıl önce modern gergedan grubundan ayrıldığını gösterdi.

Sibirya unicorn’unun neslinin tükenmesi, bütün bu gergedan grubunun son noktasını temsil ediyordu.

Soyu niçin tükenmiş olabilir?

Çalışma ayrıca hayvanların dişlerini incelemeyi ve sert, kuru çimlerle otlattıklarını doğrulamayı da içeriyordu.

Prof Lister, “Bir tür tarih öncesi çim biçme makinesi gibi yürüyordu… Sadece otluyordu.” diyor.

Gergedan’ın özel diyeti, neslinin tükenmesine neden olmuş olabilir. Dünya ısınırken ve 40.000 yıl önce Buz Çağı’ndan çıkmaya başladığında, otlaklar küçülmeye başlamış ve muhtemelen hayvanın neslinin tükenmesine neden olmuştu.

İklim değişikliği, bitki örtüsü kaybı ve insan avlanması nedeniyle son Buzul Çağı’ndan sonra yüzlerce büyük memeli türü kayboldu.

Modern gergedanların kaderi hakkında bize ne söylüyor?

Bugün sadece beş gergedan türü hayatta kalmayı başardı. Kaçak avlanma ve yaşam alanı kaybı nedeniyle ulusal parklar ve rezervlerin dışında onlarca yıl boyunca çok az sayıda gergedan hayatta kaldı.

Bilim insanarı, fosilleşmiş gergedanları inceleyerek, bir zamanlar gezegende dolaşan pek çok tarih öncesi gergedan türünün kaderi ve iklim değişikliğine ve insan baskılarına nasıl uyum gösterdikleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirler.

Unicorn mitleri nereden geliyor?

Unicorn ya da tek boynuzlu canavar efsaneleri bin yıllardan beri var.

Bazıları, gergedanın boynuzunun tek boynuzlu atlarla ilgili mitlerin temeli olabileceğini iddia etse de, deniz gergedanı gibi diğer hayvanlar da muhtemel rakipler arasında.

bbc


Benzer Haberler & Reklamlar