Kayseri'deki Barsama kazılarında da milyonlarca yıllık fosiller bulundu

Kayseri'deki Barsama kazılarında da milyonlarca yıllık fosiller bulundu

Kayseri'de Taşhan fosil yatağından sonra kazılara geçen yıl başlanan Barsama bölgesinde de 8 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen at, zürafa ve gergedan fosilleri bulundu.

7-8 milyon yıl öncesine ait zürafa, at fosilleri çıkarıldı

Barsama bölgesi Kazı ekibi sorumlusu uzman antropolog Özge Kahya, "Kazılarına geçen yıl başladık. Burada çıkan fosiller de Yamula Barajı civarında bulunan fosillerle aynı döneme tarihleniyor. Tek farkı burada atlar, zürafalar var. Daha küçük hayvanlara ait fosiller var. 7-8 milyon yıl öncesine ait zürafa, at fosilleri çıkarıyoruz." diye konuştu.

Kahya, Kayseri'nin ve kazı yaptıkları alanın fosil bakımından çok zengin olduğuna dikkati çekerek, kazıların Taşhan ve Barsama bölgelerinde önümüzdeki dönemde de devam edeceğini kaydetti.

Öte yandan Taşhan mevkisinde  Kayseri Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığında 2017'de başlatılan kurtarma kazıları devam ediyor. Kazılarda bulunan fosiller arasında fillerin atası olarak bilinen 4-5 tür, gergedan, üç toynaklı atlar ve boynuzlugillere ait örnekler yer alıyor.

Kısa süre önce bulunan ve 7,5 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen "Choerolophodon" cinsine ait fillerin atası kabul edilen fosilin de 2 metre 70 santimetre uzunluğu ve kafatası ile alt çenesi tam halde olması dolayısıyla dünyanın en büyük fosillerinden biri olduğu tahmin ediliyor.

AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar