Dodo kuşu fosili dolu bataklık rivayetinin gerçek olduğu anlaşıldı

Dodo kuşu fosili dolu bataklık rivayetinin gerçek olduğu anlaşıldı

Paleontologlar 1832 yılında kaleme alınan bir anlatının gerçek olup olmadığını merak ettiler. Söz konusu metindeki bataklık bulundu. Bir ada cumhuriyeti olan Mauritius'un Mare la Chaux kenti yakınlarındaki fosil dolu bataklıktan binlerce Dodo kuşu kemiği çıkarıldı. Adanın bir zamanlar soyu tükenmiş hayvanlar cenneti olduğu anlaşıldı.

Kazı ekibi çalışma esnasında © Julia Heinen

1832 yılında kaleme alınan bir anlatıya göre; bir bataklık nesli tükenmiş hayvan kemikleriyle doluydu ve onlara ulaşmak için sadece elinizi bataklığa sokmanız yeterliydi.... Bunun hayal gücü güçlü bir seyyahın abartısı mı yoksa gerçek mi olduğu merak ediliyordu.

Soyu tükenen dodo kuşu tasviri

2015 yılında, 1832 yılına ait belgeden yola çıkarak araştırma yapan paleontologlar, Mauritius Cumhuriyeti'nin Mare la Chaux kenti yakınlarına nesli tükenmiş Dodo kemikleri başta olmak üzere pek çok fosil barındıran bataklığı bulmayı başardılar.

Doğal Tarih Müzesi paleontologu Dr. Julian Hume başkanlığındaki uluslararası ekibin bulduğu bataklıkta ilk kazılar,  Ulusal Miras Vakfı ile toprağın mülkiyetine sahip  Constance la Gaieté Limited Şirketi arasındaki anlaşma sonrasında gerçekleşti.

Dodo kuşu fosilleri

Daha önce soyu tükenmiş hayvanlara ait birçok kemik çıkarılan fosil yatağı bölgenin bir zamanlar Dodo kuşları cenneti olduğunu gösteriyor. Anak aynı zamanda Dodo kuşları dışında da alanda başka bir çok türün yaşadığı anlaşılıyor.

Dr. Julian Hume, “Çalıştığım en heyecan verici fosil kazılarından birindeyim. Mauritius topraklarının tarihini katman katman okuyabiliyoru. Soyu tükenmiş dev kaplumbağalar, kertenkeleler, sürüngenler, kuşlar ve Dodolar dahil olmak üzere kalıntılar, Mauritius adasının bir zamanlar hayvanlarla dolu olduğunu görüyoruz" dedi.

Bristol Üniversitesi fosil kuşları konusunda uzmanlaşmış paleontolog Dr. Delphine Angst da kazıyı çok heyecan verici buluyor ve "çünkü ilk defa iyi tarihlenmiş ve zamanla diğer hayvanlarla ve bitkilerle ilişkilendirilmiş kemikler çıkartıyoruz” diyor.

Hayvan fosillerinin yanı sıra fosil bitki tohumlarının ve polenlerin keşfi adada bir zamanlar yaşayan bitki türlerinin de keşfedilmesini sağlayacak gibi görünüyor. Tohumlar sayesinde onbinlerce yıl önceki habibatın yapısı deşifre edilebilecek.

Bataklıkta bulunan fosillerin bir çoğu 12 bin yıla tarihleniyor. Bu da Mauritius ada Cumhuriyetini, Madagaskar ve Aldabra dışında Batı Hint Okyanusu'ndaki en eski fosil alanı haline getiriyor.

Dr Julian Hume, Mauritius'un dodo zamanında nasıl göründüğünü böyle canlandırdı © Julian Hume

Hume, “Bu siteden şimdiye dek bilinmeyen pek çok şey öğrendik ama öğrenebileceğimiz çok daha fazla şey var gibi görünüyor.  Gelecek yıllarda, bu bataklıktan çıkacak bulgularla, Mauritius'un geçmişinin ekolojisini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak pek çok bilimsel keşif yapılabilir" dedi.

Kazı Ekibi © Julia Heinen

Kazı ekibi, uzun yıllar boyunca bölgeyi kazmayı planlıyor ve iklim değişikliği ile siklon faaliyetlerinin ada halkına etkisinin değerlendirilmesine yardımcı olacak bilgiler bulmayı da umuyor.

Natural History Museum (Çeviri: Zülfikar Emin - Arkeolojikhaber.com)


Benzer Haberler & Reklamlar