Tayland'da 113 milyon yıllık yeni yırtıcı dinozor türü bulundu

Tayland'da 113 milyon yıllık yeni yırtıcı dinozor türü bulundu

Tayland'da köpek balığındaki gibi keskin dişlere sahip, etçil, arka bacakları uzun yeni bir yırtıcı dinozor türü keşfedildi. Yeni türe Siamraptor suwati adı verildi.

Siamraptor suwati: Canlandırma: Soki Hattori ve Duangsuda Chokc

PLOS ONE dergisinde 9 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan "Tayland'dan dev bir yırtıcı dinozor türü olan Siamraptor suwati ile tanışın" (Meet Siamraptor suwati, a new species of giant predatory dinosaur from Thailand) Tayland'da bulunan fosiller daha önce bilinmeyen yeni bir yırtıcı dinozor cinsine ait.

Makalede yer alan bilgilere göre; Tayland'ın orta kesiminde Ban Saphan Hin bölgesinde yapılan kazılarda 113 milyon yıl önce yaşamış "Siamraptor suwati" ismi verilen yeni dinozor türüne ait fosiller, dört ayrı örnekten alınan  çene kemikleri, omurlar ve kalça, bacak ve kuyruk kemiği parçalarını içeriyor.

Tahminlere göre fosiller sekiz metre uzunluğunda ve üç metre yüksekliğinde bir dinozor türüne ait.

Saharicus Carcharodontosaurus /  Rekonstrüksiyon: Fred Wierum

 

Köpekbalığı gibi keskin dişleri var

Edinburgh Üniversitesinden paleontolog Steve Brusatte, köpek balığı gibi keskin dişlere sahip yeni keşfedilen türün Tayland'da şimdiye kadar gün ışığına çıkarılan en önemli dinozor türlerinden biri olduğunu belirtti.

Araştırmayı yürüten paleontologlar,  çok iyi korunmuş halede bulunan, etçil kısa ön ve uzun arka bacaklı dinozor türü Siamraptor suwati fosilinin Karchadondonsaurian (carcharodontosaurian / Jurassic ve Cretaceous Dönemlerinde yaygın yırtıcı dünozorlar) türü dinozorların erken evrimine ışık tutacağını savunuyorlar..

Keşfin ayrıntıları PLOS One dergisinde yayımlandı.


Benzer Haberler & Reklamlar