Yunanistan: Parthenon heykellerinin iadesine BM destek verdi

Yunanistan: Parthenon heykellerinin iadesine BM destek verdi

Yunanistan'ın milli kültür davası olarak gördüğü British Museum'daki Atina Akropolü'nün parçası olan tarihi eserleri geri alma çabaları sürüyor. Yunan basınında yer alan bilgilere göre Yunanistan'ın İngiltere'nin Elgin Mermerlerini iadesi isteği 13 Aralık'taki BM Genel Kurulunda oy birliği ile haklı bulundu.

Greek City Times'nin 23 Aralık 2018 tarihli haberine göre; 13 Aralık'taki BM Genel Kurulu, Yunanistan'ın, İngiltere'den British Museum'daki Parthenon mermerlerinin iadesi ya da tazminat ödenmesine yönelik talebini oy birliği ile haklı gördü.

Parthenon mermerlerinin geri dönüşünü kapsayan söz konusu karar,  tüm bölgesel üye devlet grupları tarafından desteklendi. Kararda, özellikle devletlerin barış ve savaş zamanlarında yasadışı kültürel eser kaçakçılığıyla mücadele etme sorumluluğunun altı çizildi. Ayrıca Ortadoğu’daki yıkıma yol açan son çatışmalar ışığında, yasadışı kültürel mal kaçakçılığının yanı sıra hırsızlık ve özellikle internet üzerinden çalıntı eser satışına yönelik girişimlerle mücadele geretiğine dikkat çekildi.

Gazetenin haberine göre; karar, yukarıda belirtilen yasadışı eylemleri kınamakta ve kültürel mülk kaçakçılığı ile terörizmin finansmanı arasındaki bağlantıyı da işaret etmektedir.

BM, devletleri, yalnızca uygun koruma önlemleri alarak değil, çalınan ya da yasa dışı olarak işlem gören kültürel mülkleri menşe ülkelerine iade ederek kültürel mülkiyeti korumaya çağırmıyor.

1980’lerde Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri'nin söz konusu tarihi eserlerin iadesi için başlattığı giriimi İngiliz hükümeti reddetmişti. 1980'lerin başlarından beri, Yunan hükümetleri, Britanya Müzesi'ndeki tüm Parthenon heykellerinin Atina'ya iade edilmesi gerektiğini savunuyor.

İngiltere Osmanlı Devrinde Padişah'ın izniyle getirildiğini iddia ettiği eserlerin kendi malı olduğunda ısrarlı ve Yunanistan'ın talebinin ciddiye alınması durumunda British Museum’da tek arkeolojik eser kalmayacağı gibi diğer ülkelerdeki bütün büyük müzelerin de içinin boşalacağını savunuyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar