Elgin Mermerleri: Parthenon Mermerleri

Parthenon Mermerleri nedir? Elgin Mermerleri nedir? neden Elgin Mermerleri deniliyor?

Parthenon Mermerleri; (Elgin Mermerleri = Parthenon Marbles / Elgin Marbles ); Bir zamanlar Atina Akropol'ünün parçaları olan, günümüzde İngiltere'nin başkenti Londra'daki British Museum'da sergilene Antik Yunan mermer heykelleri, yazıtları ve mimari unsurlardan oluşan tarihi eserdir. Elgin Mermerleri olarak adlandırılmasının nedeni, İngiltere’nin Osmanlı Büyükelçisi Lord Thomas Elgin tarafından İngiltere'ye götürülmüş olmasındandır.

Klasik Yunan mermer heykel ve muhtelif kabartmalardan oluşan Parthenon Mermerleri koleksiyonu, antik dönemin ünlü mimar ve heykeltıraşlarından Phidias ve çıraklarınca imal edilmiştir,

Atina'daki Parthenon; yaklaşık 2.500 yıl önce, M.Ö. 5. yüzyılda Yunan tanrıçası Athena'ya adanmış bir tapınak olarak inşa edilmiş, daha sonra yaklaşık bin yıl boyunca Meryem Ana kilisesi olmuştu. Antik Tapınaktaki ilk büyük hasar kiliseye dönüştürüldüğü M.S 500 yıllarında meydana geldi. 1458 yılında Osmanlılarca fethinden sonra kilise camiye çevrildi. 1687'deki Venedik kuşatması sırasındaki bombardıman sırasında büyük hasar gördü.

1801-1805 yılları arasında İngilizlerin Osmanlı İmparatorluğu büyükelçisi Lord Thomas Elgin, içeriği tartışılan bir fermanla Osmanlı makamlarının izniyle tarihi eserleri sandıklara doldurarak İngiltere'ye götürdü. Söz konusu fermandaki iznin Parthenon'daki tarihi eserleri kapsamadığı ama Lord Elgin’in mermerleri Sadrazam Kör Yusuf Ziyaüddin Paşa’ya rüşvet vererek taşıdığı da iddia edilmektedir.

British Museum’da sergilenen eserlere bu nedenle Elgin Mermerleri denilmiştir.

Yunanistan yıllar boyunca bu eserleri İngilizlerden istemiş ama İngilizler mermerlerin Osmanlı’nın izniyle yasal şekilde taşındığını söyleyerek iadeye yanaşmamıştır.

1980’lerde Melina Mercouri Yunanistan Kültür Bakanı olduğunda eserlerin iadesi için kampanya başlatmıştır ve kampanya çerçevesindeki tartışmalar sürmektedir. British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles (BCRPM)  Parthenon Mermerlerinin Yeniden bir araya getirilmesi İçin Mücadele komitesinin de çabaları ile  Yunan hükümetleri, Britanya Müzesi'ndeki tüm Parthenon heykellerinin Atina'ya kalıcı olarak sergilenmesini istiyor. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar