İngiliz Müzesi, Yunanistan'ın Elgin Mermerleri talebine soğuk bakıyor

İngiliz Müzesi, Yunanistan'ın Elgin Mermerleri talebine soğuk bakıyor

British Museum’un Alman başkanı Hartwich Fischer, Parthenon heykellerinin Yunanistan’a iadesini veya ödünç verilmesinin mümkün olmadığını söyledi ve İngiltere’nin İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn’in "Başbakan olursak heykelleri Atina’ya iade ederiz" demecini de şahsi görüş olarak yorumladı.

2016'dan British Museum'un (İngiliz Müzesi) yöneticiliğini yapan sanat tarihçisi Hartwich Fischer, Parthenon heykellerinin (Elgin Mermerleri) İngiltere'ye ait olduğunu belirterek, Yunanistan'a iadesi ve "ödünç verilmesi" taleplerine sıcak bakmıyor.

Yunanca yayınlanan Ta Nea gazetesine "heykellerin meşru mülkiyeti" hakkında konuşan İngiliz Müzesi Direktörü; heykellerin meşru sahibinin İngiltere olduğunu savunarak, Yunanistan'dan Londra’ya taşınmalarını da "yaratıcı bir eylem" olarak nitelendirdi.

“Yunanlıların kültürel miraslarının parçaları olan bu tarihi eserler ile özel ve tutkulu bir ilişki içinde olduklarını ve Atina'daki tüm heykelleri kendi topraklarında görme arzularını anlayabiliyorum ama biz de Parthenon heykellerini medeniyetlerin küreselliği bağlamında sergiliyoruz. Dünyanın her yerinden pek çok medeniyetin başarısını aynı çatı altında sergiliyoruz. Yasal olarak eserlerin mülkiyeti bize ait, onların Yunanistan'a iadesi söz konusu olamaz" dedi.

Anıtın bazı kısımlarının Atina'da Akropolis müzesinde, bazı kısımlarının Londra'da İngiliz Müzesi'nde sergilenmesinin zenginlik olduğunu savunan Hartwich Fischer, heykellerin şu şartlar altında ödünç olarak verilmesine de karşı çıkıyor: "Akropolis Müzesi'ndeki meslektaşlarımızla mükemmel ilişkilerimiz var. Ancak British Museum yalnızca eserlerimizin meşru sahibi olduğumuzu kabul edenlere ödünç eser veriyor."

İngiltere’nin İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in "Başbakan olursak heykelleri Atina’ya iade ederiz"  taahhüdü sorulması üzerine Fischer, “Bunun Bay Corbyn’in konuyla ilgili kişisel görüşü olduğunu düşünüyorum. Bu, İngiliz Müzesinin Mütevelli Heyeti'nin tutumu ve görüşü değil" şeklinde konuştu.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar