Utah'ta vampir dişli uçan dinozor fosili bulundu

Utah'ta vampir dişli uçan dinozor fosili bulundu

Yaklaşık 200 milyon yıl önce Triyasik dönemde Utah çöllerinin üzerinde, 4'ü zehirli 110 dişe sahip timsahı andıran uçan dinozor türü ortalama 1.5 metrelik kanatlarıyla avlayacak canlılar arıyordu. Paleontologlar, yakaladığı avı saklamak için pelikan tarzı ağız torbasına sahip tarih öncesi kan emicisinin fosil kalıntılarını buldular.

ABD'nin Batı eyaletlerinden Utah'ın Colorado sınırı yakınlarında Ulusal Dinozorlar Anıt Alanında bulunan Saints and Sinners Quarry (Azizler ve Günahkarlar ocağı) mevkiinde yaklaşık 200 milyon yıl önce yaşadığı belirtilen uçan dinozor (pterosaur) türü keşfetti.

Yeni türün sürüngen türü özelliklere sahip Pterosaur familyasından olduğu belirtildi.

Keşfedilen dinozorun yeni bir tür ve muhtemelen şu ana dek bilinen en büyük pterosaur türü olduğu belirtildi.

Brigham Young Üniversitesi (Brigham Young University: BYU) Jeoloji Bilimlerinden Paleontolog Prof. Brooks Britt, 2014 yılında alanda araştırmalar yaparken fosilleri keşfettikleri 136 kilogramlık kumtaşı yığını içinde buldukları diş ve kemik fosillerinin içinde yaklaşık 200 milyon yıl önce yaşamış daha önce varlığı bilinmeyen bir dinozor türü bulduklarını açıkladı. Prof. Britt, Dinozorun diş ve fosillerinin keşfedildiği yığında yaklaşık 18 bin adet kemik bulduklarını söyledi.

Vampir gibi dişleri ve pelikan gibi ağız torbası vardı

Pterosaur fosiline ait kemik ve dişlerin oldukça iyi korunmuş ve daha önce bulunan pterosaur kalıntıları gibi ezilmemiş olduğuna dikkat çeken Prof. Brooks Britt, "Fosil parçaları Pterosaur familyasından bilinmeyen bir tür dinozora ait. Bu tür yaklaşık 1.5 metre kanat açıklığına sahipti ve yaklaşık 10 yaşındaki bir çocuk kadar yani 1 metreden biraz daha uzundu. Timsahı andıran çenesinde 110 dişi vardı. Bunlardan dördü yaklaşık 2.5 santimetre civarındaydı ve vampir dişleri gibi dışarı sarkmışlardı. Muhtemelen de zehirliydiler. Dinozor yakaladığı avı saklamaya yarayacak pelikan tarzı ağız torbasına sahipti. Diş yapısı hayli karmaşıktı. Alt çenesinde (dört dişi de dahil olmak üzere) 80 ve üst çenesinde ise 30 dişi vardı. Dişlerinin sekizi öndeydi arkada ise 22 dişi bulunurdu"

Yeni türe kutsal rüzgar adı verilen Caelestiventus Hanseniadı verildi

Pterosaur şaşırtıcı derecede küçük gözlere sahip diyen Prof. Britt, yeni türe "Kutsal Rüzgar" anlamına gelen "Caelestiventus Hanseni" ismini verdiklerini söyledi. Caelestiventus Hanseni, gök ve rüzgar anlamında gelen "caelestis" ve "ventus" kelimelerinden türüyor.

Triyasik dönem sonlarında Kuzey Amerika'nın Utah bölgesinin bugünkünden daha kurak ve sıcak olduğu, Caelestiventus Hanseni türünün de çöl koşullarıyla başa çıkabilecek şekilde evrimleştiği iddia ediliyor.

Pterosaur türleri ürüngen özelliklerine sahiptiler

Bilim insanları, günümüzde uçan dinozorlara ait kalıntılara rastlamanın çok nadir olduğuna dikkat çekiyor.

Pterosaur türleri, dünyada en eski uçan omurgalılar olarak biliniyor. Pterosaurlar, uçan ilk omurgalı canlı olması bir yana yeryüzünün semalarına 150 milyondan fazla yıl hakim olmasıyla da adından söz ettiren uçan sürüngenler olarak tanınıyor. Pterosaurların ön ayaklarından gelişen kanatlarının genişliği 12 metreye kadar ulaşabiliyordu.

Şu ana dek bulunan Pterosaur fosilleri Avrupa kıyılarında (İngiltere ve Grönland) bulunmuştu.

Arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar