Uşak Mesotimolos antik kenti  keşfedilmeyi bekliyor

Uşak Mesotimolos antik kenti keşfedilmeyi bekliyor

Uşak'ın Eşme ilçesinde kaya ev ve mezarları, volkanik kalıntılardaki ayak izleriyle kendini gösteren Lidya uygarlığı şehirlerinden Mesotimolos'un, yapılacak arkeolojik çalışmalarla turizme kazandırılması hedefleniyor

UŞAK: Uşak'ın Eşme ilçesi Düzköy yakınlarında bulunan Lidya uygarlığı şehirlerinden Mesotimolos, yapılacak arkeolojik çalışmalarla keşfedilmeyi bekliyor.

Kaya ev ve mezarları ile volkanik kalıntılardaki insan ayak izleriyle kendini gösteren Mesotimolos'un, bilimsel araştırmalarla hem ortaya çıkarılması hem de peribacası oluşumları gibi coğrafi güzellikleriyle tarih ve doğa turizmine kazandırılması hedefleniyor.

İncelemelerde bulunan Uşak Valisi Ahmet Okur, Düzköy yakınlarında "Kale mevkisi" diye anılan bölgenin, tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir destinasyon olarak dikkati çektiğini söyledi.

Bölgedeki volkanik kayalarla çevrili vadide, Lidya şehirlerinden Mesotimolos'tan kalma kayalara oyulmuş ev ve mezarlar, volkanik kalıntılarda binlerce yıl öncesine ait insan ayak izlerinin görülebildiğine işaret eden Okur, "Burası araştırılmaya ve incelenmeye muhtaç bir alanımız. Bölgede eski medeniyetlere ait çok sayıda kalıntı var. Bilimsel araştırmalarla gün yüzüne çıkarılacak çok değerli kalıntılar bunlar. Daha önce dokunulmamış bir tarihi alan." diye konuştu.

"Bilimsel çalışmalar tanınmasını sağlayacak"

Bölgenin peribacası oluşumlarıyla da dikkati çektiğini anlatan Okur, bölgeyi hem tarih hem de doğa turizmine kazandırmak istediklerini ifade etti.

Yapılacak arkeolojik çalışmaların bölgenin tanınırlığına önemli katkı sağlayacağını bildiren Okur, şunları kaydetti:

"Peribacası oluşumları görülmeye değer. Çok fazla bilinen bir bölge değil burası. Güzel bir doğa yürüyüşü alanı, bütün doğaseverleri buraya davet ediyorum. Tanınması ve gezilmesi gereken bir bölge. Fotoğraf tutkunları için yine özel bir alan. Öncelikle buraya ulaşımı kolay hale getireceğiz. Bilimsel çalışmaların artmasıyla daha çok ziyaretçinin bölgeye geleceğini düşünüyorum. Ulubey Kanyonları'na yakın olması sebebiyle de kısa sürede tanınırlığı artabilir."

"Acilen koruma altına alınmalı"

Bölgede toprak analizleri yapan Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy ise sahada gerçekleştirdikleri araştırmaların sürdüğünü belirtti.

Atasoy, bölgenin hem tarihi hem de coğrafik açıdan keşfedilmeyi beklediğini dile getirdi.

Alanda volkanik kalıntılarda bulunan, binlerce yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen insan ayak izlerinin yaşının belirlenmesi ve acilen koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Atasoy, şu ifadeleri kullandı:

"Ayak izlerinin, volkanik oluşumun gerçekleştiği yıllara ait olduğuna dair görüşlerimiz var. Bilindiği gibi Kula bölgesinde bu tür volkanik yapılar mevcut. Bölgede kaya meskenleri, vadiye inmek için tüneller var. Bu anlamda arkeolojik açıdan değere sahip bir bölge. Antik bir yerleşmenin olduğuna dair kuvvetli ipuçları var. Acilen fizibilite çalışması yapılmalı, oluşumların yaşları tespit edilmeli, arkeologların da bulunduğu bir ekip burada çalışma yürütmeli."


AA Soner Kılınç 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar