Urartuların 2 bin 700 önce sentetik boya kullandığı keşfedildi

Urartuların 2 bin 700 önce sentetik boya kullandığı keşfedildi

Prof. Dr. Mehmet Işıklı, 'keşfimiz arkeoloji tarihi açısından çok önemli. Analizini yaptırdık. İnsanların binlerce yıl boya kullandığını biliyoruz ama onlar doğaldı. Ya kök boya ya da doğada bulunan renkli taşlarla yapılıyordu. Burada gördüğümüz ve arkeoloji literatüründe 'Mısır mavisi' olarak tanımladığımız ise sentetik bir boya' dedi.

Anadolu'da insan eliyle yapılmış ilk sentetik boya bulundu

Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü'ne hakim tepeye yaptırılan Ayanis Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında Anadolu'da insan eliyle yapılan sentetik boya örnekleri bulunduğu açıklandı.

Kazı Başkanı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, dinsel törenlerin yapıldığı bölümün duvarlarında 2 bin 700 yıl önce kullanılan boyanın alanında uzman akademisyenlerce analiz edildiğini ve, Anadolu'da insan eliyle yapılmış ilk sentetik boya olduğu tespit edildi.

- "Van Gölü'nden esinlenmiş olabilirler"

Kazı çalışmalarında bu yıl boyalı sur duvarlarını ortaya çıkardıklarını söyleyen Prof. Dr. Işıklı, salonun içinin sıvanarak maviye boyandığını belirtti.

Urartuların, Van Gölü'nden esinlenerek turkuaz mavisini tercih ettiğini değerlendirdiklerini belirten Işıklı, şunları kaydetti: "Bu boya, arkeoloji tarihi açısından önemli. Analizini yaptırdık. Daha önce, insanların binlerce yıl boya kullandığını biliyoruz. Ancak bunlar doğaldı. Ya kök boya ya da doğada bulunan renkli taşlarla yapılıyordu. Burada gördüğümüz ve arkeoloji literatüründe 'Mısır mavisi' olarak tanımladığımız sentetik bir boya. İnsan eliyle yapılmış, kimyasal karışımlardan oluşuyor. Bu yönüyle de çok özel. Anadolu'da insan eliyle yapılmış ilk boyadır. 2 bin 700 yıl önce Urartular tarafından yapılmış. Dünyada bunun örneklerini Mısır'da görebiliyoruz. Mısır'da daha önce ortaya çıkarıldığı için 'Mısır mavisi' olarak bilinir. Bu boyayı, bugün modern evlerde görebiliyoruz."

Mesut Varol - AA


Benzer Haberler & Reklamlar