Van'da, Urartular tarafından inşa edilen Ayanis ve Çavuştepe kalelerinde yıllardır yürütülen kazı çalışmalarında yaklaşık 30 bin arkeolojik eser müzelere teslim edildi.
İsviçre, Urartu ve Roma dönemine ait 37 tarihi eseri Türkiye'ye iade etti. Bern Büyükelçiliği'nde düzenlenen programda, Türkiye ile İsviçre arasında 15 Kasım 2022'de imzalanan Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasadışı İthali ve Transit Geçişinin…
Son yıllarda kuraklığın etkisiyle Van Gölü kıyılarında yaşanan çekilme sonucu Van'ın Erciş ilçesinde, iskele ve bazı yapı kalıntıları ortaya çıktı.
Van'da Urartular döneminde inşa edilen Çavuştepe Kalesi'nin kuzeyindeki nekropol alanında süren arkeoloji kazılarında, arkeologlar çenesinde bronz gem olan bir at iskeleti ortaya çıkardılar. Daha önce takı eşyası olarak benzerleri ile karşılaşılan…
Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarında Urartuların depreme karşı kaleyi korumak için destek duvarı inşa ettiği tespit edildi.
Van'da yaşayan Sadık Binici, 10 yaşında öğrendiği savatlı gümüş işlemeciliği sanatını 42 yıldır atölyesinde yaşatıyor.
Türkiye'den kaçırılarak ABD'ye götürülen 12 tarihi eser Türkiye'ye iade edildi. Tarihi eserler New York Bölge Savcılığında Türk yetkililere teslim edildi. İşte Türkiye'ye iade edilen 12 arkeolojik miras ürünü:
Van'ın Erciş ilçesinde üzeri sunak olarak kullanılmış bir kayanın altına oyulmuş, 3 odalı Urartu mezarı tespit edildi. Libasyon yapıldığı tahmin edilen akandan açılan bir kanal, alandaki sıvının mezar içerisine girmesini sağlıyor. Bu daha önceki…
Van'ın Erciş ilçesinin Çelebibağı Mahallesi Madavank mevkisinde Urartu dönemine ait yerleşim alanları, açık hava tapınma alanındaki ana kayada T şeklinde 3 niş, kayaya oyulmuş iskele ve anakaya zeminine kazılmış lahit şeklinde mezarlar tespit…
Van'da artık sadece birkaç usta tarafından gelecek nesillere aktarılması için mücadele edilen el sanatlarından savat, Urartulardan bugüne dek yaşamayı başardı ancak sanayileşmeyle birlikte kaybolma riskine girdi. Savat sanatına ilgi yoğun ama sırrı…
Özellikle haziran ve ekim ayı aralığında Mazgirt ilçesindeki Urartu mirası tarihi kale ve çevresinin turistler tarafından sıkça ziyaret edildiğine dikkat çeken Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, "son yıllarda ziyaretçilerde…
Ayanis Kalesi'ndeki arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan odada, kraliyet ailesinin duvarda süs olarak kullandığı değerlendirilen yaklaşık yaklaşık 2.700 yıllık bronz mimari kaplama levhası bütün halde bulundu.
9 ülkeden 70 bilim insanının katıldığı Urartu ve Ötesi: Demirçağ Yaylalarında Gelişim ve Etkileşim sempozyumu Van Müzesi'nde başladı.
Van'ın Gürpınar ilçesinde yürütülen yüzey araştırmaları sırasında 2 bin 900 rakımlı dağa çıkan arkeoloji ekibi, Urartulara ait 4 kademeli kale kalıntısı içinde yer alan ana kayada 10 metre yükseğe oyulmuş mezar odasının içine ancak insansız uçan araç…
Eskiçağ tarihçisi konusunda uzman Arkeolog Prof. Dr. Taner Tarhan 81 yaşında hayata veda etti.
Elazığ'daki tarihi Harput Kalesi'nde yeni bir açık hava tapınak alanı tespit edildi. üç kutsal alanın bulunduğu Harput Kalesi'nde yeni keşfedilen 2 bin 800 yıllık açık hava tapınak alanında Urartu döneminde Haldi'ye adak sunulduğu tahmin…
Urartu Krallığı'nın bugüne ulaşan en görkemli yapılarından, Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde 58 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartu alfabesini okuyup yazmayı bilen ender kişilerden olan 80 yaşındaki Mehmet Kuşman, büyük aşkla…
Çavuştepe Kalesi'nde Urartu aristokratlarının gömüldüğü alan olduğu değerlendirilen 2 bin 750 yıllık nekropolde devam eden kazı çalışmalarında, kolun pazu kemiği kısmında ejder başlı iki bilezik ile boyun kısmında takılar bulunan çocuk iskeletine…
The cauldron will be exhibited in Van Museum after the restoration. Two of other three pots are exhibited in Germany, while the remaining one is in Museum of Anatolian Civilizations in Turkey’s capital Ankara.
Birecik Baraj gölü içinde bulunan Rumkale'nin suyun altında kalan Roma dönemine ait kalıntıları, su altı projesiyle ziyarete açılacak
Ermenistan'da keşfedilen Urartu dönemi mezarındaki iskelet, Demir Çağına kadın savaşçılar bulunduğuna işaret eden ikinci mezar oldu. Osteoarkeolojik incelemlere göre keşfedilen iskeletin bir Urartu kadınr adına ait olduğu belirtilirken Urartulu…
Iğdır Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen tarihi eser operasyonunda, tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları belirlenen 4 kişi gözaltına alındı.
Kalehan 2 Barajı suları altında kalacak alanda süren arkeolojik kurtarma kazılarında 4 ayrı katman tespit edilirken yaklaşık 3 bin 600 yıl öncesine ait yerleşim izlerine ulaşıldı.