Türkiye'nin ilk açık hava müzesi ziyaretçileri bekliyor

Türkiye'nin ilk açık hava müzesi ziyaretçileri bekliyor

Osmaniye'de Hitit medeniyetine ait kalıntıların sergilendiği Aslantaş Açık Hava Müzesi, meraklılarını bekliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının koruması altındaki Karatepe-Aslantaş Milli Parkı'nda bulunan Türkiye'nin ilk açık hava müzesi Aslantaş Açık Hava Müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, Akdeniz Bölgesi'nde Osmaniye'nin Kadirli ve Düziçi ilçeleri sınırlarının kesiştiği bölgede, Ceyhan Nehri üzerindeki Aslantaş Baraj Gölü kıyısında yer alıyor.

Ceyhan Irmağı'nın içinden geçtiği milli parkta kızılçam ormanları, meşelikler ve makilikler yer alıyor. Çadırlı kamp ve günübirlik kamp alanları bulunan milli parkta, tabiat yürüyüşleri, yaban hayatı gözlemi, manzara seyri, fotosafari gibi faaliyetler de yapılabiliyor.

Milli park içerisindeki Türkiye'nin ilk açık hava müzesi Aslantaş Açık Hava Müzesi'nde Hitit medeniyetine ait kalıntılar doğal yerlerinde sergileniyor.

Müzeyi, Akdeniz Bölgesi'ne gelen turistlerin büyük çoğunluğu günübirlik ziyaret ediyor.

Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi - Osmaniye

Son Hitit dönemine rastlayan M.Ö. 8 yy'da kendisini "bölge hükümdarı" olarak tanıtan Asativata tarafından kuzeyden gelecek saldırılara karşı bir sınır kalesi olarak yaptırılan yerdir. 1946 yılında alman arkeolog Prof. Dr. H. Bossert başkanlığında arkeoloji kazı çalışmalarına başlanmıştır. Kalenin temeli taştan, üstü ise kerpiç ve burçlarla donanmış, M.Ö. 700 dolaylarında Asur saldırılarına uğramış olan kale yakılıp yıkılmıştır. Hiyeroğlif yazılarının en uzun çift dilli metinlerinin okunduğu yerdir. Bundan dolayıdır ki, Anadolu'da M.Ö. 2000 yılına kadar giden hiyeroğlif yazıların tamamı okunabilmiştir. 4341 hektar büyüklüğündeki Milli Park içerisindedir. 24 Mayıs 2007 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Karatepe'de kapalı müze bölümü de ziyarete açılmıştır.

Türkiye'nin en büyük ve ilk açık hava müzesi olan yer özellikle yabancı ziyaretçilerin rağbet ettiği yerdir. Doğal güzelliği, tarihi ve yaban hayatını birlikte sunan, Aslantaş Barajı ile çevrelenen ender güzellikte bir yerdir. Kamp kurup piknik yapmaya elverişli alanlar bulunmaktadır.

Merve Yıldızalp- AA


Benzer Haberler & Reklamlar