Tunceli Müzesi'nin kuruluş çalışmaları devam ediyor

Tunceli Müzesi'nin kuruluş çalışmaları devam ediyor

İki bini aşkın arkeolojik ve etnografik eserin sergileneceği Tunceli Müzesi'nin kuruluş çalışmaları devam ediyor. Kentin yazılı ve sözlü tarihi ile belge, evrak ve fotoğrafların bulunacağı müzede; kütüphane, Alevilik, arkeoloji ve etnografya bölümlerinin yer alması planlanıyor.

Restore edilerek müzeye dönüştürülen tarihi kışla binası, Avusturya ve Almanya mimarisiyle tasarlanarak  1937 yılında hizmete açılmış ve 1949'a kadar askeri kışla olarak kullanılmıştı.

Maliye Bakanlığına 1949'da devredilen ve 2015 yılına kadar 65 ailenin kaldığı memur lojmanları olarak kullanılan bina, 2005'te "erken cumhuriyet dönemi yapısı" özelliği göstermesi dolayısıyla Erzurum Bölge Kurulu tarafından tescillendi.

- Müzede "Alevilik" gibi bölümler yer alacak

Yaklaşık bin 800 metrekare avluya sahip 5 bin 805 metrekare alandaki 4 bloktan oluşan yapının müzeye dönüştürülmesi için 2015'te başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Kentin yazılı ve sözlü tarihi ile belge, evrak ve fotoğrafların bulunacağı müzede, "kütüphane", "Alevilik", "arkeoloji" ve "etnografya" bölümleri yer alacak.

Tunceli Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin açılmasıyla kentte önemli bir eksikliğin giderileceğini ve Tunceli'nin kısa sürede cazibe merkezi olacağını söyledi.

Tunceli'ye gelen ziyaretçi sayısının her geçen yıl arttığına dikkati çeken Ulaşoğlu, "Daha önce terörle anılan ve yıllardır bunun sıkıntılarını, olumsuz etkilerini yaşamış olan Tunceli son zamanlarda huzur kenti haline geldi. Özellikle ilimize giriş çıkış yapan yerli ve yabancı turist sayılarının artışı, yine ilimizdeki trafiğin artışıyla bunu rahatlıkla görebiliyoruz." diye konuştu.

- "Müze, ilk ziyaret edilen duraklardan birisi olacak"

Ulaşoğlu, müzenin kentin merkezi ve en işlek bölgesinde yer aldığını, şehri ziyaret eden yerli ve yabancı turistler ile Tunceli halkının da konumu itibarıyla müzeyi gezeceğini belirterek, şunları kaydetti: "Müzenin aktif hale gelmesiyle inanıyorum ki ilimizde ilk ziyaret edilen duraklardan birisi olacak. Buraya 'Kentin kalbinin attığı yer.' diyebiliriz. Elazığ Müzesindeki Tunceli'ye ait eserleri tespit ettik ve Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile paketleme ve kolileme çalışmaları yapıldı. Hali hazırda bin 500'ün üzerinde eser orada beklemekte. Yine ilimize diğer müzelerden gelecek eserlerle 2 binin üzerinde tarihi eser, teşhir ve tanzimi yapılarak kısa zamanda ziyaretçilerimizin görüşüne sunulacak."

Haydar Toprakçı - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar