Tokat Kalesi tüneli 140 metre kazıldı

Tokat Kalesi tüneli 140 metre kazıldı

Tokat Kalesi’ndeki arkeoloji çalışmalarında bulunan gizli geçitte yapılan kazı çalışmalarında 140 metre derinliğe ulaşıldı.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan Tokat Kalesi’nin turizme kazandırılması amacıyla Tokat Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar devam ediyor.

İHA'nın haberine göre; Tokat Kalesi’ndeki gizli geçitte yapılan kazı çalışmalarında 140 metre derinliğe ulaşıldığını açıklayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, "Kalenin üst yapısındaki yapı elemanları zindan olarak kullanılmıştır. Bu tünel bir zindan değildir" dedi.

Arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda kent merkezindeki Pervane Hamamı’na indiği tahmin edilen gizli geçitte yapılan kazı çalışmaları ise üçüncü yılına girdi.

İl Özel İdaresi bütçesi ile başlatılan kazı çalışmalarında 140 metre yerin altına inildi. Maden ocaklarında kullanılan vagon sistemi ile yerin metrelerce altından çalışan işçiler tarafından çıkarılan toprak ve kaya parçaları ise özel yapılan sistemle kaleden aşağı indiriliyor. Gizli geçitte derinlere inildikçe mesafenin uzaması ile birlikte bir halata bağlı vagonun aşağı indirilerek yukarı çıkarılması yarım saati buluyor. Bu nedenle çalışamalar yavaş ilerlerken güvenlik ön planda tutuluyor.

Kont Dracula’nın 4 yıl esir tutulduğu kale olarak ünlenen tarihi yapıda  1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Dracula’nın esir tutulduğu biliniyor.


Benzer Haberler & Reklamlar